Znanih novih sedem čudes sveta

Nova čudesa sveta so: Amazonski gozd, slapovi Iguazu, otok Komodo, zaliv Halong, otok Džedžu, reka Puerto Princesa in Mizasta gora.

Objavljeno
12. november 2011 15.56
Posodobljeno
12. november 2011 15.56
Ti. Kr., Delo.si
Ti. Kr., Delo.si
Ženeva - Organizatorji izbora novih sedmih naravnih čudes sveta so razglasili prve rezultate. Laskavi naslov so si priborili Amazonski gozd, slapovi Iguazu na meji med Argentino in Brazilijo, indonezijski otok Komodo, vietnamski zaliv Halong, južnokorejski otok Džedžu, podzemna reka Puerto Princesa v Filipinih in južnoafriška Mizasta gora, piše Slovenska tiskovna agencija.

Izbor je organizirala švicarska fundacija, pri pridobivanju pozornosti pa so si pomagali tudi z znanimi osebnostmi. Tako je na primer ljudi po svetu h glasovanju za argentinske slapove pozival nogometni zvezdnik Lionel Messi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Končni rezultati bodo sicer znani v začetku leta 2012, končen seznam sedmih naravnih čudes pa bi se takrat lahko spremenil, opozarjajo organizatorji. Med čudesi, ki po prvih podatkih niso bila izbrana, so na primer tudi znana avstralska gora Uluru, ameriška atrakcija Veliki kanjon, pa tanzanijska s snegom pokrita gora Kilimandžaro ter Veliki koralni greben, ki se razteza pred avstralsko vzhodno obalo.

Izbor je sicer potekal v več stopnjah. Med decembrom 2007 in julijem 2009 so bili svetovni prebivalci povabljeni k oddaji predlogov za naravna čudesa. Z glasovanjem so seznam več kot 440 predlogov skrčili na 77, nato pa so strokovnjaki seznam skrajšali še dodatno na 28. Izmed osemindvajseterice so nato znova z glasovanjem prek telefona, kratkih sporočil ali interneta odločali svetovni prebivalci.

Medtem ko se izbor novih sedmih naravnih čudes sveta bliža zaključku, pa ima švicarska fundacija pred očmi že nov cilj - tokrat bodo izbirali najboljših sedem mest na svetu. Sodelujoča mesta bodo razglasili 1. januarja prihodnje leto, piša STA.