Pari naj spijo ločeno

Strokovnjaki parom, ki si delijo posteljo, svetujejo, da bi bilo bolje, če bi spali ločeno. Neil Stanley je v raziskavi, kjer je sodelovalo 40 parov, ugotovil, da imajo tisti, ki spijo ločeno, za 50 odstotkov manj spalnih motenj.

Objavljeno
09. september 2009 15.34
Ta.R.
Ta.R.
London - Strokovnjaki parom, ki si delijo posteljo, svetujejo, da bi bilo bolje, če bi spali ločeno.

Dr. Neil Stanley je v raziskavi, kjer je sodelovalo 40 parov, ugotovil, da imajo tisti, ki spijo ločeno, za 50 odstotkov manj spalnih motenj.

 

''Tudi sam spim ločeno od žene. Da je spanec boljši, če človek spi sam, so vedeli že stari Rimljani,'' je povedal Stanley.

 

''Trend skupne postelje se je razvil šele v času industrijske revolucije, ko se je ogromno število ljudi preselilo v majhna mestna stanovanja, skupaj pa so spali zato, ker ni bilo dovolj prostora,'' je še dodal.

 

''Pred viktorijansko dobo ni bilo nič nenavadnega, bilo je celo samoumevno, da sta partnerja spala v različnih posteljah. Tudi stari Rimljani so imeli zakonske postelje ločene, skupen je bil le prostor, kjer so imeli spolne odnose,'' razlaga Stanley.

 

Stanley je vodja laboratorija za spalne težave na univerzi v Surreyu. Parom svetuje, naj o ločenem spanju dobro premislijo, saj se ljudje ne zavedamo, kako pomemben je dober spanec.