Petina Slovencev ima težave z erekcijo

Vsak peti moški v starosti med 30 in 55 let v Sloveniji ima vsaj občasne težave z erekcijo. Prisotnost te težave z leti narašča, rast pa je občutnejša po 55. letu.

Objavljeno
04. november 2004 16.05
Težave z erekcijo
Ljubljana - Nacionalna raziskava o erekcijskih motnjah je pokazala, da ima vsak peti moški v starosti med 30 in 55 let v Sloveniji vsaj občasne težave z erekcijo. Prisotnost te težave z leti narašča, rast pa je občutnejša po 55. letu. Kot je na današnji predstavitvi rezultatov raziskave povedal vodja kliničnega oddelka za urologijo kirurške klinike pri ljubljanskem Kliničnem centru Ciril Oblak, pa se zdravi le med 15 do 20 odstotkov moških z erekcijskimi motnjami.

Težava obeh partnerjev

Erekcijska motnja je trajna ali ponavljajoča se nesposobnost erekcije oz. njene ohranitve, ki bi omogočila zadovoljiv spolni odnos, je definicijo podal psihiater Slavko Ziherl. "Gre pa za težavo obeh partnerjev, čeprav je za slovenske moške značilno, da motnjo jemljejo le kot svojo težavo." Vzrokov za erekcijsko motnjo je več, med njimi so zdravstvene težave (denimo sladkorna bolezen, visok krvni tlak, bolezni srca, depresija in operacija prostate), zdravila (zaradi stranskih učinkov) in navade ter življenjski slog (kajenje in pretirano uživanje alkohola).

S prehrano do rezultatov

Glede na rezultate raziskave je imela v zadnjih treh mesecih težave z erekcijo skoraj petina moških, četrtina pa jih je imela težave s kakovostjo erekcije, je pojasnil Miha Vogelnik z raziskovalne družbe Cati, ki je opravila raziskavo. Večini moških (77 odstotkom) bi težava z erekcijo pomenila dokaj velik oz. zelo velik problem, za približno polovico bi to pomenilo manjšo samozavest. Po mnenju večine vprašanih je mogoče erekcijske motnje odpraviti z bolj zdravim načinom življenja, največ pa jih tovrstne težave skuša rešiti z uporabo zelišč in vitaminov.

Moški o erekcijskih motnjah molčijo

Glavna težava pri erekcijski motnji je, da se moški o tem ne pogovarjajo, saj se na to gleda kot na sramoto in neuspeh, pravi Ziherl, te težave pa močno vplivajo na človeka in njegovo samopodobo. Po rezultatih raziskave bi se denimo moški s to težavo za nasvet najprej obrnili na zdravnika, šele na drugem mestu na partnerja, tretje mesto pa si delijo internet, prijatelj in farmacevt. Po drugi strani pa je 69 odstotkov vprašanih mnenja, da bi se s partnerjem lahko odprto pogovarjala o problemu, nekaj več kot polovica (54 odstotkov) jim meni, da bi se partner zelo trudil odpraviti njihovo težavo z erekcijo, dobro polovico pa je tudi strah, da bi jih zaradi te težave partner zapustil.