Pitje piva ne zagotavlja ne zdravja ne trdnosti kosti

Pozitiven učinek piva na kostno maso je povezan z rastlinskimi hormoni (fitoestrogeni), in ne z alkoholom v pivu, pojasnjujejo raziskovalci, ki pozivajo k previdnosti pri pitju alkohola.

Objavljeno
24. avgust 2009 13.02
Tjaša Lampret
Tjaša Lampret
Pitje zmernih količin piva poveča kostno gostoto pri ženskah, kažejo izsledki raziskave španskih raziskovalcev. Ti so naredili študijo med 1700 ženskami, ki so bile v povprečju stare 48 let, in ugotovili, da imajo tiste, ki redno pijejo pivo, večjo kostno maso kot tiste, ki alkohola ne uživajo. Pozitiven učinek piva na kostno maso je povezan z rastlinskimi hormoni (fitoestrogeni), in ne z alkoholom v pivu, pojasnjujejo raziskovalci, ki pozivajo k previdnosti pri pitju alkohola. Fitoestrogeni so estrogenom podobne molekule, ki obstajajo le v rastlinskem svetu.

Raziskovalci poudarjajo, da pitje piva ne zagotavlja zdravja in trdnosti kosti, toda njihove ugotovitve so za nadaljnje raziskave zanimive predvsem zaradi fitoestrogenov, ki so v pivu. Znanstveniki si namreč že leta prizadevajo odkriti dodatke, ki bi ženskam v zrelih letih pomagali ohraniti trdnost kosti in preprečiti osteoporozo. Osteoporoza je namreč bolezen, ki vodi v zmanjševanje mineralne kostne gostote in s tem tudi trdnosti kosti. Prizadene predvsem ženske po menopavzi.

 

In kako je potekala raziskava? Pri prostovoljkah, ki so sodelovale v študiji, so z ultrazvokom merili kostno gostoto v kosteh na prstih. Poleg meritev so upoštevali še dejavnike, kot so telesna teža, starost in uživanje alkohola. Pri tem so ugotovili, da je pri ženskah, ki so zaužile do 280 gramov alkohola na teden (ali do pet enot alkohola na dan), kostna gostota večja v primerjavi z ženskami, ki alkohola ne pijejo. Ena enota predstavlja 1 deciliter vina ali 2,5 decilitra piva ali 0,3 decilitra žgane pijače. Pri tem je treba opozoriti, da za zdravega moškega še priporočljiva dnevna količina alkohola znaša dve enoti (20 gramov) alkohola na dan oziroma 14 enot (140 gramov) na teden, za ženske (ki ne načrtujejo nosečnosti, niso noseče ali ne dojijo) pa eno enoto (10 gramov) alkohola na dan oziroma sedem enot (70 gramov) na teden.

 

Kljub koristnim učinkom piva na trdnost kosti pri ženskah raziskovalci opozarjajo, da je meja med uporabo in zlorabo alkohola zelo tanka - navsezadnje je pretirano uživanje alkohola eden od dejavnikov, ki povzročajo nastanek osteoporoze.

 

Iz ponedeljkove tiskane izdaje Dela