Plastika prinaša ugodnosti

Večina nas v denarnicah poleg gotovine nosi tudi plastiko, kakor po domače pravimo različnim plačilnim karticam. Kartice zagotovo pridejo prav tako med vsakodnevnimi nakupi kot na počitnicah in potovanjih.

Objavljeno
22. avgust 2009 23.07
Ponarejene plačilne kartice
Blaž Kondža
Blaž Kondža
Večina nas v denarnicah poleg gotovine nosi tudi plastiko, kakor po domače pravimo različnim plačilnim karticam. Kartice zagotovo pridejo prav tako med vsakodnevnimi nakupi v lokalnem marketu kot na počitnicah in potovanjih. Tam so še posebno koristne, saj si prihranimo prenašanje »kovčkov« gotovine, ki je ob morebitni kraji izgubljena za vedno. Vendar plačilne kartice niso zgolj instant nadomestek denarja - mnoge med njimi prinašajo uporabnikom tudi ugodnosti, na katere pa velikokrat pozabimo, čeprav bi na dolgi rok z njimi prihranili kar nekaj evrov.

Zanimiv sistem ugodnosti za uporabnike plačilnih kartic, ki so ga poimenovali EnKa, imajo v naši največji banki NLB. Kot so nam povedali v banki, prinaša Enka na plačilnih karticah NLB vrsto ugodnosti - tudi cenejše nakupovanje. »Skupaj z našimi partnerji EnKa oblikujemo shemo ugodnosti, ki omogoča, da z eno samo kartico imetniki sodelujejo v različnih kampanjah. Vsak od naših partnerjev je za imetnike kartic z EnKo pripravil kampanjo, ki opredeljuje vrsto in način zbiranja ugodnosti. Nakupi ali obiski se seštevajo in od kampanje, ki jo pripravlja posamezen partner, je odvisno, kako boste zanje nagrajeni,« so nam pojasnili prednosti EnKe. »Funkcijo« Enke imajo tako kartice BA maestro imetnikov osebnih računov NLB (od klasičnega do platinastega) kot plačilne kartice NLB MasterCard in NLB Visa. O tem, katere ugodnosti prinaša EnKa, se lahko prepričamo na posebni spletni strani www.enka.si. Tam lahko uporabniki preverijo tudi stanje ugodnosti na svoji kartici.

Ugodnosti v obliki različnih popustov so prav tako deležni uporabniki kartic drugih izdajateljev. Tako lahko uporabniki kartic American Express (AMEX) izkoristijo posebne ponudbe na izbranih prodajnih mestih v Sloveniji in tujini. Podobno velja za imetnike kartic Diners Cluba, pri katerih so ugodnosti vezane tudi na tip partnerske kartice - npr. imetniki kartice Diners Club Adria Airways z vsakim nakupom zbirajo milje v programu Miles&More, s katerimi lahko dobijo brezplačno letalsko vozovnico. Imetniki vseh kartic Diners Cluba lahko brezplačno uživajo v udobju letaliških salonov na izbranih letališčih, sodelujejo v hišnem nagradnem programu, v katerem z vsakim porabljenim evrom dobijo nagradno točko, in v izbranih trgovinah kupujejo na obroke. Tudi uporabniki plačilnih kartic Visa, ki jih izdaja SKB banka, so deležni popustov v izbranih hotelih, restavracijah in trgovinah.

Moč zlata

Zlate plačilne kartice prinašajo imetnikom še več ugodnosti kot klasične, a velja računati na višje stroške članarine - na primer zlata kartica American Express Gold Card vas bo stala 65 evrov na leto, običajna zelena pa 25 evrov. Katere dodatne ugodnosti prinašajo zlate kartice? Če pogledamo zlato kartico AMEX, ta prinaša višjo zavarovalnino nezgodnega zavarovanja, uporabniki so zavarovani za stroške zdravljenja v tujini med potovanjem (če je seveda to plačano s kartico) do vrednosti 8000 evrov (pri navadni je ta znesek 4000 evrov), prav tako so med potovanjem deležni odškodnine v primeru zamude leta ali prtljage oziroma njene izgube. Zlate kartice so običajno tudi dodatno zavarovane za primer izgube ali kraje.

Nezgodno vključeno

Plačilne kartice v večini primerov vključujejo tudi nezgodno zavarovanje imetnika. V katerih primerih izplačajo odškodnino in kakšna je njena višina, je odvisna od kartice do kartice. V Hypo Alpe-Adria-Bank so nam povedali, da so vsi imetniki njihovih plačilnih kartic MasterCard nezgodno zavarovani. Podobno velja v NLB, kjer so imetniki plačilnih kartic Karanta, MasterCard in Visa zavarovani za primer nezgodne smrti in primer popolne trajne invalidnosti kot posledice nezgode. Tudi imetniki plačilnih kartic sistema Activa so deležni nezgodnega zavarovanja, in sicer pri zavarovalnici Adriatic Slovenica, kjer so v primeru nezgodne smrti zavarovani za znesek 2045 evrov, za primer invalidnosti pa do zneska 4090 evrov, pri čemer je višina odškodnine odvisna od stopnje invalidnosti (ta mora biti večja od 10 odstotkov).

Vse ima svojo ceno

Na žalost imajo vse te »ugodnosti« tudi ceno v obliki letne članarine oziroma nadomestila za uporabo plačilne kartice. Zato ni odveč premisliti, ali res potrebujemo za celo »harmoniko« plačilnih kartic, saj nas bo to nekaj stalo - v povprečju vsako leto 20 evrov na kartico. Po drugi strani je res, da se vam lahko - sploh na potovanjih po daljnih deželah - zgodi, da trgovec ne sprejema ravno tiste vrste kartice, ki jo imate v žepu.

Izdajajo jih tudi trgovci

Kartice ugodnosti in zvestobe izdajajo tudi trgovci, vendar sta jih le dva - Mercator in Petrol - nadgradila s plačilno funkcijo. Uporabniki Mercatorjeve kartice zvestobe Pika - ta je lahko kreditna ali gotovinska - z nakupi sodelujejo v bonitetnem sistemu zbiranja in porabe pik (štirje porabljeni evri prinesejo eno piko). Več zbranih pik pomeni večjo boniteto oziroma popust. Posebni Pikini popusti prinašajo tudi do 50 odstotkov nižje cene za izbrane izdelke. Kartico in njene ugodnosti lahko uporabljate na vseh prodajnih mestih, označenih z nalepko Mercator Pika. Nakupovanje z zbiranjem pik in unovčevanjem bonitete je mogoče tudi v njihovih trgovinah na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini ter Srbiji. Uporabniki imajo možnost včlanitve v druge Mercatorjeve klube. Družini imetnika je na voljo t. i. družinska kartica, ki jo lahko uporabljajo vsi družinski člani. Omenimo še, da se zbrana boniteta (število pik) na osnovni in vseh dodatnih karticah imetnika lahko združi. Pomembno je tudi, da kartica imetnikom ne prinaša nobenih dodatnih stroškov poslovanja oziroma zanjo ni članarine.

Kurilno olje na obroke

Petrolove zveste stranke si lahko omislijo katero od kartic iz družine Magna, katerih skupna točka je program zvestobe. Najmlajša članica družine Magna je predplačniška Magna, na katero kupci nalagajo poljubne količine denarja, njena uporaba pa ne prinaša dodatnih stroškov članarine. Zagotovo so najbolj uporabne osebne plačilne kartice Magna, ki imajo dve vlogi - plačilno in vlogo kartice zvestobe. Ugodnosti Magne so na primer stalni popust na blago, ki ni gorivo, njegova višina, največ osem odstotkov, pa je odvisna od bonitete in razvrstitve kupca ter njegove kupne moči v prejšnjem mesecu. Vsak mesec veljajo na Petrolovih bencinskih servisih posebne mesečne akcije. Na primer novembra in decembra ponudijo uporabnikom Magne izjemno ugodne pogoje pri nakupu zimskih pnevmatik. Poleg tega organizirajo različne akcije s svojimi zunanjimi partnerji - hoteli, turističnimi agencijami in drugimi podjetji -, o katerih se lahko uporabniki seznanijo na mesečnem izpisku. Magna omogoča tudi obročno odplačevanje, med drugim kurilnega olja, ki v mnogih gospodinjstvih kot energent predstavlja pomemben strošek.

Varna in preudarna raba

Občasni primeri zlorabe plačilnih kartic kažejo na to, da je previdnost pri plačilih s kartico upravičena. Ko prejmemo kartico od banke, jo takoj podpišemo, staro pa razrežemo tako, da večkrat prerežemo magnetni zapis. PIN-kodo si zapomnimo, če pa si jo bomo zapisali, naj bo listek z njo ločen od kartice - na primer v predalu s spodnjim perilom. Pri plačevanju imejmo kartico stalno pod nadzorom - če je treba, se skupaj s prodajalcem ali natakarjem sprehodimo do POS-terminala. Na spletu kupujmo le pri priznanih trgovcih, ki uporabljajo ustrezne varnostne protokole in certifikate. Pri vtipkavanju PIN-kode z eno roko zakrijemo tipkovnico. Pred uporabo bankomata se prepričajmo, da nima »vgrajenih« kakšnih čudnih naprav, ki ne sodijo nanj. Raje uporabljajmo bankomate, ki imajo dostop omejen na imetnike kartic in so pod stalnim videonadzorom - na primer v bankah.

Kar pa zadeva preudarno rabo - pazimo, da ne porabimo več, kot imamo na računu, saj pri karticah »nimamo občutka«, koliko smo porabili.

Iz sveže izdaje Nedela