Po upokojitvi deset let mlajši

Strokovnjaki so na podlagi 15.000 francoskih delavcev, ugotovili, da se ti nekaj mesecev po upokojitvi počutijo deset let mlajše. Največjo spremembo so občutili tisti, ki so delali v slabih delovnih pogojih.

Objavljeno
10. november 2009 18.04
Mo. B.
Mo. B.
Pariz/London - Strokovnjaki so po tem, ko so več kot deset let opazovali 15.000 francoskih delavcev, ugotovili, da se ti nekaj mesecev po upokojitvi počutijo deset let mlajše. Največjo spremembo so občutili upokojenci, ki so delali v slabih delovnih pogojih. Nekdanji višji kader, ki je bil v službi zadovoljen, pa je po upokojitvi občutil manjše razlike, piše BBC.

Raziskovalci so zaposlene v francoskem državnem podjetju za plin in energijo prosili, naj ocenijo svoje zdravstveno stanje sedem let pred upokojitvijo in sedem let po njej. Skupina strokovnjakov iz univerze v Stockholmu in univerze v Londonu je ugotovila, da je pred upokojitvijo 19 odstotkov delavcev svoje zdravje ocenilo kot slabo, po upokojitvi pa se je ta odstotek znižal na 14 odstotkov. Tako so prišli do izračuna, da so se vprašani po upokojitvi počutijli osem do deset let mlajše.

Raziskovalci so zaključili, da je dobro počutje na delovnem mestu osnovni pogoj za zdravje ljudi v času, ko je delovna doba vse daljša. "Najbolje bi bilo, da delovna mesta prilagodimo starejšim delavcem ter tako naredimo bolj varno in zadovoljiva delovno okolje kot sedaj," je povedal dr. Hug Westerlund iz univerze iz Stockholma. Razložil je še: " Upam, da bomo tako izboljšali zdravje v službi in kakovost življenja ter s tem pripomogli k večji produktivnosti, kar bo posledično vodilo k večjemu odstotku zaposlenih v družbi."