Policija pozabila na 27.000 kriminalcev

Kartoteke več kot 27.500 kriminalcev so pozabili vnesti v nacionalni računalniški sistem zaradi česar policisti sploh niso vedeli zanje.

Objavljeno
10. januar 2007 12.26
Britanska policija pozabila na 27.500 kriminalcev-
London - V Veliki Britaniji je v torek izbruhnila nova afera v zvezi s kartotekami več kot 27.500 nevarnih kriminalcev, ki so ostale zaklenjene v predalih, namesto da bi jih vnesli v nacionalni računalniški sistem, zaradi česar policisti sploh niso vedeli zanje. Notranji minister John Reid se je danes že sestal na nujnem sestanku z odgovornimi policijskimi predstavniki in dejal, da gre "za zelo resen problem".

Gre za kartoteke britanskih državljanov, ki so bili obsojeni na tujem, a so ostale "v predalih" notranjega ministrstva, zaradi česar policisti niso vedeli, da so ti kriminalci v Veliki Britaniji oziroma, da sploh so kriminalci. Kot je pojasnil tiskovni predstavnik britanskega združenja policistov ACPO, je tako britanski državljan lahko v tujini izvršil kaznivo dejanje, bil obsojen in odslužil kazen, britanske oblasti pa za to sploh niso vedele.

Še posebej sporno je tudi dejstvo, da je med temi zaklenjenimi kartotekami tudi več obsojenih posiljevalcev, pedofilov, morilcev in roparjev. V teh kartotekah so bili vsi potrebni podatki, od vzorcev DNA, prstnih odtisov, fotografij in podobno. Da pa bi britanski policisti vedeli zanje, bi morale biti te kartoteke vnesene v nacionalni računalniški sistem, kjer shranjujejo in razvrščajo kriminalne kartoteke.

Minister Reid se je že znašel sredi gneva opozicijskih konservativcev, ki so odkritje kartotek označili za "sramotno", obeta pa se tudi obravnava v parlamentu na to temo. Reid je sicer vodenje notranjega ministrstva prevzel maja lani, potem ko je moral njegov predhodnik Charles Clarke oditi, ker obsojeni tuji kriminalci po izteku zaporne kazni niso bili izgnani iz Velike Britanije.

Reida sicer najverjetneje ne čaka kaj hujšega kot javna graja, ker za te kartoteke dejansko ni vedel vse do torka.