Poročilo: Dianina smrt je bila nesreča

Nekdanji načelnik londonske metropolitanske policije, lord John Stevens, je predstavil dolgo pričakovano poročilo o smrti valižanske princese Diane. Poročilo zavrača teorijo, da je šlo za zaroto.

Objavljeno
14. december 2006 15.07
London - Nekdanji načelnik londonske metropolitanske policije, lord John Stevens, je predstavil dolgo pričakovano poročilo o smrti valižanske princese Diane, ki je leta 1997 življenje izgubila v prometni nesreči v Parizu. Poročilo je zavrnilo teorijo, da je bila princesa žrtev umora britanske obveščevalne službe in navaja, kar so mediji pred dnevi že poročali, da je umrla potem, ko je vinjen voznik izgubil nadzor nad vozilom, v katerem se je peljala še z Dodijem al Fayedom in telesnim stražarjem.

Kot je ugotovil Stevens, bi tedaj 36-letna Diana, al Fayed in voznik Henri Paul 31. avgusta 1997 lahko preživeli nesrečo, če bi bili pripeti v avtomobilu, tako kot je bil Dianin telesni stražar Trevor Rees-Jones. Ress-Jones je nesrečo preživel, vendar o podrobnostih doslej uradno ni spregovoril.

Mohamed al Fayed zavrača poročilo

Že predtem je Dodijev oče, Mohamed al Fayed, zavrnil ugotovitve poročila. Stevensa je obtožil, da ga izsiljuje britanska obveščevalna služba, še naprej pa tudi vztraja pri teoriji zarote. Al Fayed je še dodal, da je najel pet vodilnih britanskih sodnih izvedencev, ki bodo opravili novo preiskavo.

Poročilo je v večinoma potrdilo tudi ugotovitve francoske preiskave, med katero so francoski preiskovalci ugotovili, da je 41-letni voznik Paul izgubil nadzor nad mercedesom, ker je vinjen vozil prehitro, zaužil je tudi tablete. Francoske oblasti so leta 1999 devet fotografov in enega motorista uradno oprostile obtožb zaradi uboja. Tri med njimi pa so februarja letos obsodili zaradi kršenja francoske zakonodaje o zasebnosti, ker so fotografirali Diano in Dodija na noč njune smrti.