Pozdrav pomladi z gregorčki po Ljubljanici

Ob izlivu Gradaščice v Ljubljanico so v sklopu že tradicionalne prireditve Pozdrav pomladi otroci in odrasli po Ljubljanici spuščali poslikane hiške iz papirja ali lesa.

Objavljeno
11. marec 2007 21.00
Spuščanje ladjic po Tržiški Bistrici
Ljubljana - Ob izlivu Gradaščice v Ljubljanico je danes med 17. in 19. uro potekala prireditev Pozdrav pomladi, na kateri so otroci in odrasli po Ljubljanici spuščali poslikane hiške iz papirja ali lesa, v katere namestijo svečke in jih okrasijo s papirnatimi rožami. Te plavajoče lučke se imenujejo barčice svetega Gregorja ali gregorčki.

Obujanje starih običajev

Kot so sporočili iz ljubljanskega zavoda za turizem, je Pozdrav pomladi tradicionalna prireditev, ki poteka pred praznikom sv. Gregorja, ko se po ljudskem izročilu ptički ženijo. Obuja star običaj, po katerem so obrtniki po vodi spuščali lesene cokle z gorečimi svečkami, saj zaradi daljšanja dneva pri delu niso več potrebovali luči.

Ta starodavna šega, ki je bila povezana predvsem z delavskimi in obrtniškimi kraji, se je v zadnjem desetletju preselila tudi v nekatera mestna okolja, kjer pa ima predvsem značaj obeleževanja začetka pomladi. Tudi nekoč je sicer veljal je rek, da sv. Gregor luč v vodo vrže, saj v ljudskem izročilu velja za začetnika pomladi. Pred uvedbo gregorijanskega koledarja leta 1582 se je po starem julijanskem koledarju na dan godu sv. Gregorja, 12. marca, začenjala pomlad.