Praznik v spomin na Harveyja Milka

Arnold Schwarzenegger je podpisal zakon o prazniku v spomin na Harveyja Milka. Praznik sicer ne bo dela prost dan, vendar v zakonu piše, naj javne šole vsako leto 22. maja opozarjajo šolarje na Milkovo delo in življenje.

Objavljeno
13. oktober 2009 09.53
Terminator Schwarzenegger zopet guverner Kalifornije
Ka. Ž. /STA
Ka. Ž. /STA
Sacramento - Guverner ameriške zvezne države Kalifornije Arnold Schwarzenegger je v nedeljo zvečer podpisal zakon o državnem prazniku v spomin na aktivista za pravice homoseksualcev Harveyja Milka. Schwarzenegger je lani podpis tega zakona zavrnil.

 

Harveyja Milka je v filmu z naslovom Milk ovekovečil Sean Penn, ki je za vlogo tudi dobil oskarja. Harvey Milk je bil leta 1977 izvoljen v nadzorni odbor mesta San Francisco, kjer je med drugim uspešno preprečil sprejetje zakona, ki bi homoseksualnim osebam prepovedal opravljati poklic učitelja v javnih šolah. Naslednje leto ga je skupaj z županom mesta San Francisco Georgem Mosconejem ustrelil nekdanji odbornik Dan White. Prepirljivi White je odstopil s položaja, nato želel nazaj, vendar ga župan ni želel sprejeti.

 

Schwarzenegger je lani podpis zakona zavrnil z utemeljitvijo, da bi bilo bolje, če se spomin na Milka slavi bolj lokalno in med tistimi, ki so najbolj čutili posledice njegovega aktivizma. Letos spremembe mnenja ni utemeljil, njegov tiskovni predstavnik Aaron McLear pa je sporočil, da se je v zadnjem letu dni veliko spremenilo. Med drugim je bil prikazan film, predsednik ZDA Barack Obama pa je Milka posmrtno odlikoval s predsedniško medaljo svobode. Milk je tako postal pomembnejši.

 

Praznik sicer ne bo dela prost dan, vendar v zakonu piše, naj javne šole vsako leto 22. maja opozarjajo šolarje na Milkovo delo in življenje. Za nasprotnike homoseksualcev v ZDA je to sramotno.

 

Predsednik organizacije SaveCalifornia.com Randy Thomasson je sporočil, da bodo morali otroci v javnih šolah prenašati še več homoseksualne, biseksualne in transseksualne indoktrinacije. Sponzor zakona, državni senator Mark Leno iz San Francisca, pa Thomassonu in podobnim sporoča, naj se že enkrat preselijo v 21. stoletje.

 

Schwarzenegger je prav tako v nedeljo zvečer podpisal tudi drugi zakon v povezavi s pravicami homoseksualcev. Kalifornija, kjer homoseksualne poroke spet niso dovoljene, bo priznavala tovrstne poroke, sklenjene v drugih zveznih državah, kjer je to dovoljeno. V Kaliforniji so lahko homoseksualci sklepali zakonske zveze le pet mesecev v lanskem letu, dokler niso volivci na referendumu novembra ukrepa zavrnili.

 

Sklenjene poroke so ostale zakonite, vendar novih za zdaj ne bo, vsaj dokler zagovornikom pravic homoseksualcev spet ne uspe zmagati na vrhovnem sodišču države ali pa novem referendumu. Schwarzenegger je sporočil, da je njegovo dejanje v skladu z odločitvijo vrhovnega sodišča države o potrditvi legalnosti porok v Kaliforniji do referenduma.