Praznovanje na ISS brez alkohola

Novo leto so proslavili tudi astronavti na Mednarodni vesoljski postaji (ISS), ki pa letu 2007 niso nazdravili z alkoholom. Tega so jim namreč letos strogo prepovedali.

Objavljeno
02. januar 2007 07.00
Posnetek Mednarodne vesoljske postaje iz Atlantisa
Zagreb/Dunaj/Washington/Tokio/Rio de Janeiro - Novo leto so proslavili tudi astronavti na Mednarodni vesoljski postaji (ISS), ki pa letu 2007 niso nazdravili z alkoholom. Tega so jim namreč letos strogo prepovedali, potem ko je lani posadko čakalo presenečenje v čokoladni bonbonieri, v kateri je bil konjak. V francoskem Nantesu je medtem okoli 600 ljudi protestiralo proti novemu letu, Japonci so v novo leto vstopili z vzponom na goro Fudži, praznovali pa so tudi v glavnih mestih sosednjih držav Slovenije, Hrvaške in Avstrije.

Američani krivi za prepoved alkohola

Po ruskih ocenah so popolno prepoved alkohola na krovu ISS zakrivili Američani, saj so novoletna darila poslali na ISS z raketoplanom Discovery pod nadzorom ameriške vesoljske agencije NASA. Posadka si je za silvestrsko večerjo sicer privoščila svoje najljubše jedi. Ruski kozmonavt Mihail Tjurin, ki je vodko najbolj pogrešal, je tako jedel goveji golaž, orado, paradižnike in jajčevce, za posladek pa orehovo pito, posušene češnje in slive.