Preiskava zaradi servirnega sladkorja z upodobljenim Hitlerjem

Hrvaško podjetje je na tržišče poslalo sladkor v embalaži na kateri je upodobljen Adolf Hitler in antisemitska šala o židih v koncentracijskem taborišču.

Objavljeno
20. februar 2007 07.00
Hitler na sladkorju
Zagreb – Kar se je sprva zdelo neslana šala, se je v nekaj urah spremenilo v velik škandal, zaradi katerega je Center Simona Wiesenthala zaprosil hrvaško oblast, naj v skladu z zakonodajo prisili podjetje Pinki iz Požege, da ustavi proizvodnjo in distribucijo vrečk sladkorja za kavo, na katerih je podoba nacističnega diktatorja Adolfa Hitlerja in antisemitska šala o židih v koncentracijskem taborišču.

Prvi protesti so prišli iz Gospića, kjer so nekateri gostje tamkajšnjih lokalov o nenavadnem sladkorju obvestili medije. Takoj se je oglasil direktor centra Efraim Zuroff in protestiral zaradi »neokusne šale«. V Centru Simona Wiesenthala so še posebno zgroženi, ker so izdelek proizvedli v državi, »v kateri se je zgodil holokavst, ki so ga večinoma izvedli lokalni nacistični kolaboracionisti«. To je gnusen izraz nostalgije za tretjim rajhom, časom, v katerem so na Hrvaškem pobijali Srbe, Žide in Rome.

Zakaj so se v podjetju odločili za tiskanje takšnih ovitkov za servirni sladkor, ni znano, saj lastnica podjetja Pinki Anita Ivanešić noče javno pojasniti svoje poslovne odločitve. Jo bo pa morala požeškim tožilcem, ki že preverjajo, ali obstaja podlaga za kazenski postopek. Hrvaška zakonodaja za širjenje rasne diskriminacije predvideva tudi do pet let zapora.