Prepovedali prodajo 100-vatnih žarnice

Po novem v Evropski uniji ne bo več dovoljena prodaja navadnih žarnic z močjo 100 vatov ali več. Gre za prvi ukrep v okviru izvajanja dveh uredb EU, s katerimi bodo v uniji iz prodaje postopno umaknjene navadne žarnice.

Objavljeno
01. september 2009 11.47
Ka. Ž. /STA
Ka. Ž. /STA
Ljubljana - Gospodinjstva v EU naj bi navadne žarnice, ki so v rabi že 130 let, zamenjala z učinkovitejšimi, kot so varčne, halogenske ali LED žarnice. Te so dražje, vendar pa trajajo dlje in porabijo manj energije od navadnih.

 

Poleg tega bodo morale biti z današnjim dnem vse žarnice z matiranim steklom najvišjega razreda A. Septembra leta 2010 naj bi prepovedali žarnice za 75 vatov ali več, leto zatem žarnice za 60 vatov ali več, septembra 2012 pa vse navadne žarnice nad močjo 25 vatov. Kasneje, do leta 2016, naj bi v uniji prepovedali tudi energijsko manj učinkovite halogenske žarnice razreda C.

 

Uredbi, ki ju je marca sprejela Evropska komisija, nato ko so ji zeleno luč dale tako članice kot Evropski parlament, določata tudi zahteve glede energetske učinkovitosti, funkcionalnosti in informacij na embalaži za navadne gospodinjske žarnice in posebne žarnice, ki se uporabljajo v pisarnah, za ulično razsvetljavo in v industriji.

 

Gospodinjstva bodo še vedno lahko izbirala med najbolj učinkovitimi varčnimi ali LED žarnicami, ki omogočajo energetski prihranek v višini do 80 odstotkov, in še vedno učinkovitimi halogenskimi žarnicami, ki po kakovosti svetlobe povsem ustrezajo navadnim žarnicam in omogočajo prihranek v višini med 25 in 50 odstotkov.

 

Agregatno naj bi s prehodom na novejše žarnice v EU do leta 2020 po navedbah Bruslja privarčevali 80 teravatnih ur električne energije, kar je enakovredno porabi elektrike v Belgiji, letni porabi 23 milijonov evropskih gospodinjstev oz. letni proizvodnji 20 elektrarn z močjo 500 megavatov. V denarju to pomeni okoli 11 milijard evrov.

 

Gospodinjstva bi lahko letno privarčevala vse od 49 do 177 evrov na leto, ob upoštevanju dejstva, da imajo varčnejše žarnice glede na kakovost dobo delovanja med 1500 in 15.000 ur. Pri izpustih toplogrednih plinov pa naj bi v EU na leto privarčevali za 32 milijonov ton CO2.

 

V Evropskem združenju potrošniških organizacij BEUC so ukrep pozdravili, a vseeno opozarjajo na določena zdravstvena in okoljska tveganja novih žarnic, saj je v njih visoka vsebnost živega srebra. Prav zaradi tega gre pri novih žarnicah za posebne odpadke.

 

Poleg tega časovnica uredb po mnenju BEUC ne upošteva potreb določenih skupin prebivalstva, ki morajo zaradi zdravstvenih težav, kot je občutljivost na svetlobo, uporabljati navadne žarnice. Po njihovem prepričanju bi tem skupinam za gladek prehod na nove žarnice morali omogočiti prehodna obdobja.

 

Drugi spet opozarjajo, da bi bilo potrebno spodbujati uporabo najboljših tehnoloških rešitev, ko gre za vsebnost živega srebra in drugih škodljivih snovi v varčnih žarnicah, in potrošnikom omogočiti čim bolj preprosto možnost za oddajo starih žarnic v reciklažo.