Prerivanje za dediščino programa Space Shuttle

Medtem ko ameriška vesoljska agencija v skladu z novimi smernicami nacionalnega vesoljskega programa administracije Baracka Obame postopoma upokojuje vesoljska plovila space shuttle, so tamkajšnji ameriški muzeji in posamezni zbiratelji začeli tekmovati za njihovo dediščino.

Objavljeno
15. marec 2011 13.23
Posodobljeno
15. marec 2011 13.23
A. K., polet.si
A. K., polet.si
O končni usodi vesoljskih plovil Endeavour, Atlantis in Discovery naj bi Nasa odločila do sredine aprila, medtem ko se je med zainteresiranimi ustanovami že vnela prava piarovsko-marketinška bitka.

Tako je med tistimi, ki se potegujejo za enega izmed shuttlov, tudi Nasin vesoljski center Johnson v mestu Houston, kjer je med drugim tudi znani kontrolno-komunikacijski center Misson Control. Vodstvo Johnson Space Centra je v ta namen najelo celo marketinško podjetje, ki je oblikovalo spletno stran bringtheshuttlehome.com .

Vse zato, da bi širšo javnost prepričali, da je za upokojitev vesoljskih ladij najbolj primerno prav omenjeno floridsko mesto, saj so vse misije shuttlov in vesoljskih plovil pred njimi vodili prav od tod. Podobne mobilizacije ljudske volje so se lotili tudi v newyorškem pomorskem muzeju Intrepid Sea, Air and Space Museum, ki je lociran v upokojeni letalonosilki, kjer so s peticijo za prevzem upokojene vesoljske folte zbrali že 150.000 podpisov.

Več o borbi za dediščino preberite na www.polet.si