Prešeren iz berlinskega jezera

Boštjan Dvořák, slovenski jezikoslovec s Humboldtove univerze v nemškem glavnem mestu, je tudi letos današnji kulturni praznik zaznamoval na edinstven način. Najprej je delil fige, nato je v slovenščini in nemščini recitiral pesmi iz Poezij, potem ko je zapel še Zdravljico, pa se je slekel in zaplaval v ledeno mrzlem jezeru.

Objavljeno
08. februar 2011 21.38
P. Ž., Berlin
P. Ž., Berlin
Berlin – Navduševanje nad Francetom Prešernom je ena od strasti dr. Boštjana Dvořáka, slovenskega jezikoslovca s Humboldtove univerze v nemškem glavnem mestu. Že peto leto zapored je kulturni praznik zaznamoval na edinstven način. Pri umetnem jezercu na Potsdamer Platzu, v samem srcu Berlina, je najprej povabljenim gostom in mimoidočim po Prešernovem zgledu delil fige, nato je v slovenščini in nemščini recitiral pesmi iz Poezij, potem ko je zapel še Zdravljico, pa se je slekel in zaplaval v ledeno mrzlem jezeru.

»O, Vrba, srečna, draga vas domača,« se je zaslišalo iz jezera med nebotičniki in kinematografi na Potsdamer Platzu. Slovensko veleposlaništvo v Nemčiji je sicer sinoči pripravilo pokušnjo slovenskih vin in odprlo razstavo slikarja Mitja Ficka, gostom prireditve pa se je predstavil tudi pisatelj in filmski režiser Vinko Möderndorfer, ki februarja ustvarja v Berlinu.