Prijatelji za najem

Japonski pari, ki so preveč zasedeni za družabno življenje, najemajo igralce, ki se za pomembne priložnosti, kot so poroke in pogrebi, prelevijo v njihove prijatelje.

Objavljeno
21. september 2009 18.37
Ma.B.
Ma.B.
Tokio - Japonski pari, ki so preveč zasedeni za družabno življenje, najemajo igralce, ki se za pomembne priložnosti prelevijo v njihove prijatelje. Nekaj agencij namreč ponuja igralce, ki obiskujejo poroke in pogrebe. Prvo agencijo za »najem gostov« so ustanovili pred devetimi leti, sedaj jih je okrog deset. Ena od teh za vsakega »gosta« zaračuna 100 funtov, če pa gre za dodatne dejavnosti, kot je nagovor neveste in ženina, pa je to še dodaten strošek.

Pojav takšnih posredovalnic »prijateljev« je posledica družbenih in ekonomskih sprememb na Japonskem. Pari se namreč počutijo nelagodno, če bi ob vsem času, ki ga preživijo v službi, na zabavo povabili svoje sodelavce, zato se družijo z majhnim krogom ljudi. Ko pa pride do poroke, se želijo razkazovati s številom povabljencev, zato posel z najemanjem gostov cveti. Slednji pa morajo opraviti svojo domačo nalogo; »poznati« je treba tako nevesto kot ženina, poleg tega pa morajo biti lepo oblečeni in videti veseli.