Princ Harry odhaja v Irak

Po napovedenem umiku britanskega premiera o umiku 1600 britanskih vojakov iz Iraka, bo spomladi na območje spopadov odšel mlajši sin britanskega prestolonaslednika Charlesa.

Objavljeno
22. februar 2007 15.50
mlajši sin britanskega prestolonaslednika Charlesa, princ Harry odhaja spomladi v Irak
London - Potem ko je britanski premier Tony Blair v sredo napovedal umik 1600 britanskih vojakov iz Iraka, bo tja spomladi odšel mlajši sin britanskega prestolonaslednika Charlesa, princ Harry, je danes sporočilo britansko ministrstvo za obrambo. Harry, tretji v vrsti za britanski prestol, odhaja v Irak skupaj s svojim polkom Blues and Royales.

Odločitev, da gre Harry v Irak, kjer bo poveljeval oddelku 12 mož s štirimi oklepniki, je v posvetovanju s kraljičino družino sprejel poveljnik generalnega štaba britanske vojske Richard Dannatt. Člani Harryjevega polka bodo sicer v Irak pričeli odhajati maja, večina med njimi pa bo tam služila od šest do sedem mesecev. Kot je pojasnil obrambni minister Des Browne pa je to obdobje lahko tudi krajše.

Kraljeva družina po 25 letih znova na območju spopadov

22-letni Harry je aprila lani diplomiral na vojaški akademiji Sandhurst, zatem pa se je na lastno željo pridružil kraljevim enotam Blues and Royals. Gre za najstarejšo in najbolj cenjeno četo britanskih vojaških sil. V zadnjih letih so njeni člani sodelovali v številnih akcijah, med drugim v iraški vojni, v BiH ter na Kosovu.
Udejstvovanje v vojski je med člani kraljeve družine v Veliki Britaniji tradicija. Princ Charles je pilot zračnih sil in mornarice ter poveljnik bojne ladje, Harryjev dedek princ Philip pa si je med drugo svetovno vojno ustvaril ugledno vojaško kariero. Harryjev stric in pilot mornarice, princ Andrew, je bil zadnji član kraljeve družine, ki je sodeloval v bojih. Leta 1982 je sodeloval v vojni za Falklandske otoke med Veliko Britanijo in Argentino. Tako je Harry sedaj prvi član kraljeve družine, ki ga bodo po 25 letih poslali na območje spopadov.