Ptujčani pokopali letošnjega pusta

Najstarejšo in po obsegu najmnožičnejšo pustno-karnevalsko prireditev v Sloveniji, tradicionalno že 47. kurentovanje na Ptuju, so organizatorji danes sklenili s tradicionalnim pokopom pusta.

Objavljeno
20. februar 2007 19.55
Maskare pust
Ptuj - Najstarejšo in po obsegu najmnožičnejšo pustno-karnevalsko prireditev v Sloveniji, pa tudi širše na območju srednje Evrope, tradicionalno že 47. kurentovanje na Ptuju, so organizatorji danes sklenili s tradicionalnim pokopom pusta. Osrednje popoldansko dogajanje je potekalo pred ptujsko mestno hišo, kjer se je odvijala žalna slovesnost ob pokopu pusta in vrnitev mestnih ključev iz rok princa letošnjega karnevala Slavka plemenitega Kacherla podžupanu Mirku Kekcu.

Ptujčani so se že navsezgodaj v službo odpravili našemljeni, saj dosledno upoštevajo priporočilo Mestne občine Ptuj, da je na pustni torek ves Ptuj našemljen in da se vsi uradi, razen policije, gasilskega doma in zdravstvenih ustanov, ki so vseskozi v pripravljenosti, po 12. uri zaprejo in se pustno rajanje spontano razširi po ptujskih mestnih ulicah in okoliških lokalih.

Župan Štefan Čelan se je "pogrebcem" pred mestno hišo v živo javil iz Kitajske, kamor je odpotoval na pobudo slovenskega veleposlaništva in na povabilo mesta Peking z enajstimi člani Društva kurentov Center obiskal desetdnevni etnofestival, ki ga prirejajo ob kitajskem novem letu in na katerem se vsako leto zbere kar 70.000 udeležencev iz vseh držav sveta.

Čelan je ob tem povedal, da ni pričakoval, da se bo v enajstdnevni praznik rekordov in presežkov na Ptuju vključilo kar 7000 nastopajočih, celotno dogajanje pa je pospremilo kar 110.000 obiskovalcev.

Sledil je žalni sprevod šemskih likov, ki je krenil izpred mestne hiše, pusta pa so na njegovi zadnji poti do karnevalske dvorane poleg žalujočih svojcev in pustne godbe pospremili vsi zbrani pred mestno hišo. Pred karnevalsko dvorano so njegove posmrtne ostanke sežgali, nato pa je sledila sedmina, ki se bo zavlekla še pozno v noč.