Puma in Adidas bosta zakopala bojno sekiro

Nemška proizvajalca športne opreme Puma in Adidas naj bi končala 60-letni spor, ki sta ga začela njuna ustanovitelja, ki sta se sporekla med drugo svetovno vojno in ustanovila vsak svoje podjetje, s tem pa na dva pola razdelila tudi mesto.

Objavljeno
18. september 2009 18.43
Ba.P.
Ba.P.
Berlin - Nemška proizvajalca športne opreme Puma in Adidas naj bi končala 60-letni spor, ki sta ga začela njuna ustanovitelja. Adi in Rudolf Dassler sta začela skupaj proizvajati športne copate v pralnici njune mame v 20-ih letih prejšnjega stoletja.

Sporekla sta se med drugo svetovno vojno, najverjetneje zaradi nasprotujočih političnih nazorov in ustanovila vsak svoje podjetje na nasprotnih bregovih reke na jugu Nemčije. V ponedeljek, 21. septembra, pa si bodo zaposleni v obeh podjetjih končno segli v roke in odigrali prijateljsko nogometno tekmo, kar bo za bavarsko mesto Herzogenaurach velik dogodek.

Ko sta brata leta 1948 ustanovila ločeni podjetji, se je namreč razdelilo tudi mesto. V enem delu so prebivali tisti zvesti podjetju Puma, v drugem pa pristaši Adidasa. V skupnem sporočilu za javnost sta predstavnika podjetij povedala, da se bodo pobotali v podporo organizacije Peace One Day, ki v ponedeljek obeležuje svoj letni dan brez nasilja.