Pust veselih ust

Pustne šeme v teh dneh po vsej Sloveniji odganjajo zimo. Največje pustne povorke bodo v nedeljo na Ptuju, v Cerknici in Cerknem, prav gotovo pa bodo še posebej uživali najmlajši.

Objavljeno
17. februar 2007 10.36
Ptuj - Pustne šeme v teh dneh po vsej Sloveniji odganjajo zimo. Težkega dela zagotovo nimajo, saj zima letos ni pokazala svojih zob, zato pa so pustna rajanja veselje za marsikoga, še posebej za najmlajše. Največje pustne povorke bodo v nedeljo tudi letos v tradicionalnih pustnih središčih, med drugim na Ptuju, v Cerknici in Cerknem.

Prireditelji ptujskega kurentovanja, ki so se letos združili v Konzorcij Kurent, bodo v nedeljo na Ptuju pripravili tradicionalno, že 47. mednarodno karnevalsko povorko in izbor najlepših karnevalskih mask. Število maskiranih obiskovalcev se na tej prireditvi veča iz leta v leto, zato letos organizatorji pričakujejo okoli 2500 pustnih mask iz Slovenije in tujine.

Karnevalsko povorko na Ptuju si bo po ocenah organizatorjev ogledalo med 20.000 in 50.000 obiskovalcev, glede na letošnjo milo zimo pa je realno pričakovati, da bo obiskovalcev celo več kot na lanski karnevalski povorki, ki se je je udeležilo 50.000 ljudi.

Po ptujskih mestnih ulicah bodo na karnevalski povorki korakale pustne šeme iz vse Slovenije, pa tudi iz nekaterih evropskih držav, zlasti Belgije, Švice, Avstrije, Italije, Bolgarije, Slovaške, Makedonije in Hrvaške. Organizatorji so za 12 najlepših mask pripravili bogate denarne in praktične nagrade.

Sicer pa bo že pred povorko med 10. in 13. uro v Salonu umetnosti potekala otroška delavnica izdelovanja pustnih mask. Povorka se bo pričela ob 14. uri in se nadaljevala z veselim pustnim rajanjem v Karnevalski dvorani na Vičavi. Ptujsko kurentovanje, ki je ena največjih kulturno-etnografskih prireditev v Sloveniji, vsako leto obišče več kot 100.000 ljudi, prireditev pa je vse bolj prepoznavna tako v slovenskem kot v tujem prostoru.