Računalniškega genija iščejo s sateliti

Kalifornijska obalna straža je po petih dneh prenehala iskati 63-letnega računalniškega genija Microsofta in milijonarja Jima Graya.

Objavljeno
05. februar 2007 17.28
Jim Gray na fotografiji iz leta 1999
San Francisco - Po večdnevnem iskanju je kalifornijska obalna straža izgubila upanje. Za Jimom Grayem, 63-letnim genijem informatike, zaslužnim za satelitske tridimenzionalne posnetke zemlje na internetu (Google Earth), ki je izginil prejšnjo nedeljo, niso odkrili nobenega sledu.

Gray je bil tudi izvrsten morjeplovec. Iz San Francisca je odplul proti otokom Farallon, 43 kilometrov daleč od Golden Gata. Na krovu je imel žaro s pepelom svoje matere, ki je umrla pri 97 letih; hotel ga je stresti v morje. Vreme je bilo lepo, njegovo plovilo dovršeno opremljeno in on popolnoma zdrav, nikakor ne depresiven. V zadnjim telefonskem pogovoru z ženo Donno Gray je bil popolnoma normalen. Ko se ob sončnem zahodu ni vrnil, je poklicala policijo. S helikopterjem in čolni in identifikacijsko tehniko, ki ji ne uide niti kos lesa, so štiri dni preiskovali 103 kvadratne kilometre obale od Zaliva Monterey do Oregona, a zaman. Vsi, ki Graya poznajo, izključujejo možnost samomora, nihče pa ne razume, kaj se je zgodilo.

V iskalni akciji so prečesali 10.000 kvadratnih kilometrov morja, a za Grayem in njegovo jadrnico, opremljeno z vso najboljšo satelitsko navigacijo in radijskimi zvezami, niso našli najmanjše sledi.

Fotografije iskalnega območja, ki so bile posnete s satelitov in letal na velikih višinah, so potem celo razčlenili na manjše slike in jih objavljali na spletni strani Amazon's Mechanical Turk, ter tako kar najširšemu krogu ljudi omogočili sodelovanje pri iskanju izginulega znanstvenika.

V Silicijevi dolini je Gray legenda

Gray, prvi doktorand na oddelku za računalniško znanost v Berkeleyju, je slovel po vedrem značaju in odličnem zdravju. Zadnje čase je bil pod pritiskom. Noč in dan je izpopolnjeval svetovno astronomsko bazo podatkov Sloan Digital Sky Survey. Leta 1998 je dobil ugledno Turingovo nagrado (enakovredno Nobelovi na področju informatike) za dosežke na področju bank podatkov in elektronskih transakcij, ki so omogočili uporabo bankomatov in nakupovanje izdelkov po svetovnem spletu. Bil je eden od ustanoviteljev raziskovalnega centra Microsoft v San Franciscu in ga je tudi vodil. Na njegovih raziskavah temeljijo programi, kakršen je Google Earth, ki s preprostim priključkom na internet omogoča posnetke vsega sveta.