Recept iz jedilnika Nine Gunde Cimerman

Način kuhanja Nine Gunde Cimerman lahko na kratko predstavimo takole: ribe in morski sadeži, veliko zelenjave, sredozemske začimbe, pa čim bolj preprosta priprava jedi.

Objavljeno
09. maj 2009 20.19
Posodobljeno
10. maj 2009 06.00
Danica Lešnjak
Danica Lešnjak
Način kuhanja Nine Gunde Cimerman lahko na kratko predstavimo takole: ribe in morski sadeži, veliko zelenjave, sredozemske začimbe, pa čim bolj preprosta priprava jedi. Če se le da, vsak dan kuha; pravzaprav bi bilo bolj prav, če bi rekli, da sprošča domišljijo in ustvarja jedi iz sestavin, ki jih ima na voljo. Ob zahtevnem delavniku je tovrstno sproščanje prijetno in hkrati koristno opravilo.


Bela školjčna omaka za testenine

Sestavine:
30 dag metuljčkov
5 strokov česna
šopek sesekljanega peteršilja
oljčno olje
1,5 dl belega vina
30 dag školjk (dagnje, vongole, prilepki ipd.)
školjčna voda
žlica bazilike
2 lovorova lista
sol
poper

 

1. Na olju prepražimo česen in peteršilj, zalijemo z vinom in školjčno vodo, dodamo baziliko in lovor.
2. Solimo, popramo, kuhamo pet minut, nato dodamo školjke in kuhamo še minuto. Prelijemo po kuhanih in odcejenih testeninah in postrežemo v plitvi skledi.