Recept iz jedilnika Nine Gunde Cimerman

Način kuhanja Nine Gunde Cimerman lahko na kratko predstavimo takole: ribe in morski sadeži, veliko zelenjave, sredozemske začimbe, pa čim bolj preprosta priprava jedi.

Objavljeno
09. maj 2009 21.34
Danica Lešnjak
Danica Lešnjak
Način kuhanja Nine Gunde Cimerman lahko na kratko predstavimo takole: ribe in morski sadeži, veliko zelenjave, sredozemske začimbe, pa čim bolj preprosta priprava jedi. Če se le da, vsak dan kuha; pravzaprav bi bilo bolj prav, če bi rekli, da sprošča domišljijo in ustvarja jedi iz sestavin, ki jih ima na voljo. Ob zahtevnem delavniku je tovrstno sproščanje prijetno in hkrati koristno opravilo.

Rižota s kozicami in koromačem


Sestavine:
oljčno olje
1 šalotka
1 strok česna
sol
poper
pol skodelice riža za rižote na osebo
1 dl martinija
zelenjavna jušna kocka
40 dag kozic
koromač
1 feferon
8 inčunov
Marinada za kozice:
2 žlici oljčnega olja
sok dveh limon
žlica nasekljane sveže bazilike
žlica nasekljanega peteršilja
sol
sveže mlet poper

 

1. Na olju prepražimo nasekljana šalotko in česen, nato še nasekljana koromač in feferon.
2. Dodamo inčune in takoj zatem riž in pražimo do posteklenitve.
3. Dodamo martini, in ko se ta vpije, začnemo postopno zalivati z jušno osnovo. Ko je rižota že skoraj skuhana, dodamo na oljčnem olju popražene marinirane kozice.
4. Skuhano rižoto potresemo z nasekljanim koromačevim zelenjem.


Iz tiskane izdaje Nedelove priloge Odprta kuhinja