Od Litije do Čateža

Prihodnjo soboto bo potekalo jubilejno, 25. Levstikovo popotovanje od Litije do Čateža.

Objavljeno
05. november 2011 19.24
Posodobljeno
06. november 2011 07.00
B. R., Nedelo
B. R., Nedelo
Start pohoda bo med 6. in 9. uro v Litiji in v Šmartnem pri Litiji, kjer prav na Martinovo soboto praznujejo svoj občinski praznik. Domačini bodo ob poti, dolgi približno 22 kilometrov, poskrbeli, da nikogar ne bo zeblo.

Na dan prireditve se bo v Litijo mogoče pripeljati z vlaki, ki z ljubljanske železniške postaje odpeljejo ob 5.50, 6.50, 7.30 (Inter city) in 7.40 uri. Z mariborske železniške postaje bo vlak odpeljal ob 4.20 uri, z železniške postaje Dobova pa ob 6. in 7.05 uri.

Pohodniki bodo tudi letos pešačili po dveh poteh. Prva bo vodila čez Gobnik in Moravče pri Gabrovki na Čatež, po kateri je hodil tudi pisatelj, druga pa je speljana na cilj čez Primskovo. Tako kot že vrsto let bo Turistično društvo Čatež na cilju na vaškem trgu točno ob 13. uri pripravilo bogat kulturni program, imenovan Razhodnja. V njem bodo sodelovale številne kulturno-umetniške skupine; zbranim bo spregovoril pisatelj, dramatik in nekdanji politik Tone Partljič, med drugim pa jih bo zabaval humorist Vinko Šimek - Šraufciger. Pohodnike bodo z avtobusi vozili nazaj v Litijo ali naprej do Velike Loke, od koder bo ob 16. uri proti Ljubljani odpeljal izredni vlak, ob 16.24 uri pa še redni potniški vlak. Avtobusne vozovnice bo mogoče kupiti ob plačilu startnine (osem evrov), na cilju pa bo samo za vozovnico treba odšteti pet evrov.