Poplave na Tajskem prizadele tudi proizvodnjo in transport piva

V turističnih središčih gostinci višajo cene, povpraševanje po pivu pa ne pojenja.

Objavljeno
13. november 2011 11.24
Posodobljeno
13. november 2011 11.49
R. T., Delo.si
R. T., Delo.si
Bangkok - V minulem tednu smo spremljali poročila o velikih poplavah na Tajskem, kjer je svojo veličino še onstran bregov pokazala reka Chao Praya. Poplave so najbolj prizadele province Ayutthaya, Pathum Thani in Nonthaburi. Takšne povodnji v tej državi ne pomnijo že desetletja.

»Žal so na tem območju tudi nekatere največje pivovarne. Od tam pride največ piva,« je dejal Daniel Schwalb, predsednik Združenja tajskih proizvajalcev alkoholnih pijač. V provinci Pathum Thani je tudi pivovarna Boonrawd, kjer varijo najpopularnejše domače pivo Singha. Zaradi poplav je že skoraj mesec dni zaprta.

Pošiljke piva v turistična središča so se drastično zmanjšale, saj so poplavljene tudi mnoge transportne poti, po katerih pivo iz pivovarn potuje do potrošnikov. Pomanjkanje hmeljevega napitka trpijo tudi v turistični meki, na otoku Phuket. Zato so turisti z vsega sveta že zaznali višje cene. »Gostinci pač delujejo po svoji logiki. Piva zmanjkuje, v tem so videli priložnost za dodaten zaslužek. Tega ne moremo nadzirati,« je dejal Manop Hemhong, menedžer podjetja Phuket Sivalee.

Pivovarna Thai Asia-Pacific, ki med drugim polni tudi Heineken in Tiger, normalno obratuje, toda za transport piva potrebujejo dvakrat več časa kot običajno. Zdaj jih najbolj skrbi, če se bodo poplave razširile in onemogočile promet na avtocesti Rama II, ki je glavna prometna žila iz province Nonthaburi proti jugu polotoka.

Zanimiva je ugotovitev Daniela Schwalba, komercialnega direktorja podjetja Siam Winery, ki je največji proizvajalec tajskih in uvoznik tujih vin. »Poplave niso zmanjšale povpraševanja po pivu in vinu. Kot pravi star pregovor: ljudje v dobrih časih pijejo, v slabih časih pa pijejo še bolj.«