Reševanje želvje legende

Več tisoč ljudi je ob jezeru v prestolnici Vietnama opazovalo, kako so reševalci iz globin poskušali potegniti več kot sto let staro želvo. Ta ni le duhovni simbol mesta, ampak tudi ena od štirih zadnjih predstavnic svoje vrste.

Objavljeno
09. marec 2011 10.58
Posodobljeno
09. marec 2011 10.58
Mo. B., delo.si
Mo. B., delo.si
Hanoj - Potapljači in reševalci v čolnih so včeraj zaman poskušali na kopno potegniti okoli 160 kilogramov težko želvo, ki je osrednji lik legende iz 15. stoletja. Domačini verjamejo, da gre za reinkarnacijo mitičnega bitja, ki je takrat od kralja zahtevalo, da vrne magični meč, s katerim je premagal predstavnike kitajske dinastije Ming. Po tej legendi je jezero dobilo tudi ime: Hoan Kiem namreč pomeni Jezero vrnjenega meča.

Legenda je tako prisotna v teh krajih, da nekateri celo verjamejo, da je želva stara več kot 600 let; znanstveniki sicer ocenjujejo, da je sladkovodno bitje precej mlajše, piše The New York Times.

Prav nič mitološki pa ni vzrok njenih zdravstvenih težav. Zaradi vse večje onesnaženosti vode ima želva polno odprtih ran.

Strokovnjaki so potrebovali več mesecev, da so naredili načrt, kako bi jo zdravili. Sredi jezera so ustvarili umetni otok z vsemi potrebnimi zdravili za oskrbo starostnice. Težava je le to, kako žival prepričati, da obišče »bolnišnico«.

»Želva je stara in slabotna. Če je ne zaščitimo bo poginila,« pravi strokovnjak Ha Din Duc, ki jo proučuje več kot 20 let. Njihove namere so dobre, kljub temu pa nekateri strokovnjaki opozarjajo, da bi lahko z zdravljenjem prizadejali še hujšo škodo, saj bi stres zdravstveno stanje samotarske živali poslabšal.

Z
aradi starosti in hude onesnaženosti vode žival nima veliko možnosti za preživetje. Jezero namreč leži v osrčju mesta. Njegova obala se je zaradi gradnje cest in stavb močno skrčila, zaradi nanosov blata pa je tudi veliko bolj plitvo, kot je bilo.

Želva vrste Rafetus swinhoei je ena od zadnjih predstavnic svoje vrste. Na Zemlji so le še štiri, od tega dve v kitajskem živalskem vrtu. Timothy McCormack iz tamkajšnjega živalskega vrta je povedal, da je zato vsak primerek toliko bolj dragocen. »Ko so le še štiri živali, skoraj ni več možnosti, da vrsta preživi,« je povedal.