Roparja našli s pomočjo pijavke

Avstralska policija je s pomočjo DNK analize po osmih letih aretirala oboroženega roparja. Forenziki so iz pijavke, ki so jo našli na kraju zločina, izločili DNK in roparja privedli roki pravice.

Objavljeno
20. oktober 2009 16.52
Ma. J.
Ma. J.
Sydney - Avstralska policija je s pomočjo DNK analize po osmih letih aretirala oboroženega roparja. Forenziki so iz pijavke, ki so jo našli na kraju zločina, izločili DNK in roparja privedli roki pravice.

Forenzična raziskovalka Sally Kelty iz univerze v Tasmaniji je dejala, da bi to lahko bil prvi primer, ki so ga preiskovalci rešili s pomočjo krvi, izvlečene iz pijavke ali komarja. »Prav gotovo je edinstven primer, ki dokazuje, kako zelo je DNK tehnologija napredovala, vse odkar smo se v Avstraliji z njo prvič seznanili pred 22 leti,« je povedala.

Septembra 2001 sta oborožena roparja na njenem domu v Tasmaniji napadla in zvezala 71-letno Fay Olson in ji ukradla več sto dolarjev. Preiskovalci so pijavko našli na kraju zločina in ji izvlekli kri, saj so sumili, da je padla z enega od roparjev, DNK analiza pa je pokazala, da gre za Petra Cannona. Njegovo DNK so policisti sicer prvič dobili šele lani, potem ko so ga aretirali zaradi posedovanja prepovedanih drog. Danes 54-letni Cannon je včeraj na sodišču priznal krivdo, obsojen bo v petek, grozi pa mu zaporna kazen v višini 21 let. Policija sicer še vedno išče njegovega sostorilca.