Ruska različica Evrovizije bo Intervizija

Rusija je dala predlog za izvedbo mednarodnega pevskega tekmovanja, ki bi konkuriral evropski Evroviziji. Tekmovanje bi poimenovali Intervizija, sodelovale pa bi predvsem ruske vojaške zaveznice.

Objavljeno
14. oktober 2009 20.18
Da. O.
Da. O.
Moskva - Ruski premier Vladimir Putin meni, da bi morala Rusija in njene vojaške zaveznice vzpostaviti konkurenčno različico Evrovizije, ki bi se verjetno imenoval Intervizija, kar naj bi pri Rusih obujalo nostalgijo. Intervizija je bilo namreč sovjetsko glasbeno tekmovanje, ki je potekalo v 70-ih kot odgovor na Evrovizijo.

Kot piše Telegraph, vidi Putin novo mednarodno pevsko tekmovanje v okviru Šanghajske organizacije za sodelovanje (SCO), ki združuje Rusijo, Kitajsko, Uzbekistan, Kirgizistan, Kazahstan in Tajikistan. V Intersongu bi verjetno sodelovale še štiri države, ki imajo v organizaciji SCO status opazovalca (Indija, Iran, Mongolija in Pakistan).


Premier Putin skuša na ta način zmanjšati vpliv ZDA v tem delu Azije, hkrati pa bi po njegovih besedah to tekmovanje pripomoglo k "krepitvi kulturnih vezi znotraj članic SCO". Putin pojasnjuje: "O ideji so se že razpravljali ministri za kulturo držav članic. Kot vse kaže, bo ideja zaživela tudi v praksi".


Putin je lanskoletnemu zmagovalcu Evrovizije Rusu Dima Bilanu poslal telegram, v katerem je zapisal, da je njegova zmaga pravzaprav "zmaga celotne Rusije". Letošnji Evrosong se bo zaradi zmage Bilana odvijal prav v Moskvi, Kremelj pa je za izvedbo tekmovanja segel globoko v svoje žepe, saj so za dogodek namenili kar 24 milijonov evrov.