S ptujskim kurentovanjem 2007 v knjigo rekordov?

Eden najpomembnejših ciljev 47. ptujskega tradicionalnega kurentovanja, ki bo potekalo od 10. do 20. februarja 2007, bo udeležba čim večjega števila mask, predvsem kurentov.

Objavljeno
19. december 2006 16.15
Ptuj - Eden najpomembnejših ciljev ptujskega 47. tradicionalnega kurentovanja, ki bo potekalo od 10. do 20. februarja 2007, bo udeležba čim večjega števila mask, predvsem kurentov. S tem se želijo uvrstiti v Guinnessovo knjigo rekordov, je na današnji novinarski konferenci napovedal ptujski župan Štefan Čelan.

Aktivnosti za uvrstitev ptujskega kurentovanja v omenjeno knjigo svetovnih rekordov je po besedah župana prevzela znana motoristična popotnica okoli sveta in domačinka Benka Pulko. Po mnenju Čelana in tudi direktorja ptujskega LTO Aleksandra Dolenca, ki je organizator vsakoletne pustne prireditve, uvrstitev kurentovanja med svetovne rekordne dosežke ne bi smelo biti problematično, saj se kurenti kot etnografska maska v knjigi doslej še nikoli niso pojavili. "Za začetek bi bilo tako dovolj, če se na ptujskih ulicah zbere okoli 1000 kurentov, kar je sicer zelo visoka številka, vendar nikakor ne nedosegljiva," je še pojasnil župan Čelan.

Sicer bo med novostmi letošnjega enajstdnevnega kurentovanja postavitev karnevalskega šotora na območju bivšega kompleksa vojašnice, kjer bodo urejena tudi parkirišča za vse udeležence in obiskovalce, dogovor o postavitvi velikega šotora s sedanjim lastnikom lokacije, MZŠŠ, pa je že sklenjen. Prav tako bodo med novostmi večdnevnih pustnih prireditev letos še tri otroške maškarade.

Sicer pa se bo pustno dogajanje kot vsako leto začelo drugega februarja opolnoči s t.i. Kurentovim nočnim skokom, otvoritvena povorka bo v soboto, 10. februarja, višek pustnega dogajanja pa bo osrednja karnevalska povorka v nedeljo, 18. februarja. Pustno dogajanje naj bi se letos preselilo na ulice in v gostinske lokale mesta Ptuj, za ponudbo spominkov in gostinske usluge na stojnicah pa bo, kot je povedal direktor LTO Aleksander Dolenc, poskrbela ptujska obrtna zbornica.

Karnevalski šotor bo namenjen tematskim zabavnoglasbenim nastopom različnih izvajalcev, ki bodo vsak večer pustovanja; slednje se bo zaključilo na pustni torek s tradicionalnim pokopom pusta. Celotna izvedba 47. ptujskega karnevala bo po oceni Dolenca znašala med 54 in 60 milijoni tolarjev.