S samohipnozo nad tesnobo

Britanska študija je pokazala, da lahko samohipnoza pomaga najstnikom pri premagovanju občutkov tesnobe, panike in pomanjkanju samozavesti.

Objavljeno
05. januar 2007 12.05
Preverjanje znanja na Osnovni šoli Majde Vrhovnik
London - Kot je pokazala nova britanska študija samohipnoza pomaga pri zdravljenju najstnikov, ki trpijo zaradi tesnobe, obenem pa jim povrne moči in okrepi samozavest.

Raziskave Centra za hipnoterapijo v Hampshireu so namreč pokazale, da so učinki te vrste zdravljena znatno večji od tradicionalnih načinov sproščanja. Psiholog David Byron je preučeval 10 dijakov, starih med 11 in 16 let, ki so se soočali s čustveno vedenjskimi motnjami. Učence so vključili v terapevtsko pogovore skupaj s starši, kjer so morali izpostaviti probleme, ki si jih v življenju najbolj želijo spremeniti. Za tem so se udeležili kratkega tečaja samohipnoze kako začeti uresničevati želene cilje.

Byron je pojasnil, da je hipnoterapija zelo koristna v psihološkem zdravljenju in, da daje boljše rezultate, kot običajne tradicionalne metode. “Očitno je, da samohipnoza učencem daje moč, da svoje življenje spremenijo sami in ne, da to počnem jaz,” meni Byron.

Tesnoba je pojav, značilen za mlade med 11 in 15 letom. Otroci v teh letih imajo pogoste napade panike, se neradi soočajo z neprijetnimi situacijami in se pretirano obremenjujejo s tem, kaj o njih mislijo drugi.