Se tudi ženskam obeta čudežna tabletka?

Čudežna tabletka Viagra, ki lajša posteljne tegobe marsikaterega moškega bo morda dobila žensko konkurenco. Zdravilo je bilo najprej namenjeno zdravljenju depresije.

Objavljeno
08. januar 2007 11.37
Ali bo čudežna tadletka resnično rešila vse probleme
Berlin - Flibanserin je ime novega zdravila, ki ga opisujejo kot Viagro za ženske. Gre za proizvod nemškega farmacevtskega podjetja Böhringer Ingelheim, kjer se nadejajo, da bo njihov izdelek na tržišče prišel čez dve leti. Tako bi najbolj popularna tableta, ki lajša življenje marsikaterega moškega, dobila žensko konkurenco.

Vendar pa čudežna tabletka ženskega spola ne bo, tako kot moške, rešila seksualnih tegob v trenutku, saj je za njen pravi učinek potrebna nekajtedenska terapija. Tablete po besedah strokovnjakov namreč stimulirajo predele možganov, ki so povezani s čustvi in zadovoljstvom vključno s predelom, ki nadzoruje željo in spolno poželenje. Za to pa je potrebno zdravilo jemati več tednov.


Motnje v spolnosti pri ženskah namreč niso, tako kot pri moških, povezane samo z obtokom krvi temveč je z njimi povezana stimulacija določenih predelov možganov. Cilj zdravila je, da žensko spolno poželenje vrne v normalno stanje in ne, da privede do prekomernega spolnega poželenja je pojasnil medicinski direktor podjetja Charles de Wet. Klinična testiranja zdravila so po njegovih besedah to potrdila.

Flibanserin žensk torej ne želi spreobrniti v nenasitne pohotnice. Njihovi možgani tega namreč ne dopuščajo. Kljub temu pa trenutno še vedno potekajo štiri testiranja na 5000 osebah.

Učinek na libido je pri zdravilu odkrit povsem slučajno, saj so Flibanserin sprva testirali kot antidepresiv. Posameznice, ki so pristale na testiranje pa so presenečeno ugotovile, da jim pri depresiji zdravilo ni pomagalo, pač pa se je močno povečalo njihovo spolno poželenje. Vzburjenje naj bi občutili dve testiranki od desetih.

Ne glede na učinek zdravila pa seksualna terapevtka Paula Hall iz dobrodelne organizacije Relate meni, da tableta ne odpravi bistva problema zaradi katerega spolno poželenje pri ženskah izgine.

Po njenem mnenju so najpogostejši vzroki za to problemi v vezi. “Veliko žensk brez spolnega poželenja težav z vzburjenjem namreč sploh nima. Poželenje je prisotno vendar ga blokirajo,” meni Hallova poroča Jutarnji list.