Segrevanje oceanov najbolj vpliva na podnebje

Britanski strokovnjaki za podnebne spremembe opozarjajo, da bo leto 2007 verjetno najtoplejše doslej. Globalna temperatura bo za 0,54 stopinje Celzija višja od povprečnih 14 stopinj.

Objavljeno
04. januar 2007 12.16
London - Britanski strokovnjaki za podnebne spremembe opozarjajo, da bo leto 2007 verjetno najtoplejše doslej. Globalna temperatura bo po napovedih britanske vremenoslovske agencije za 0,54 stopinje Celzija višja od povprečnih 14 stopinj v letih 1961-1990.

Pojav El Nino vpliva na toplejše vreme

Verjetnost, da bo letošnje leto tako toplo ali še toplejše od rekordnega leta 1998, je 60-odstotna. Napovedi so povezane s prisotnostjo zmernega vzorca pojava El Nino v Tihem oceanu, ki bo po pričakovanjih trajal prvih nekaj mesecev leta. Katie Hopkins iz britanske meteorološke agencije pravi, da so nove informacije še eno opozorilo, da se podnebne spremembe dogajajo po svetu.

El Nino je vremenski pojav segrevanja osrednjega in vzhodnega Tihega oceana, ki vpliva na vreme od zahodne obale Južne Amerike do vzhodne Afrike in ima lahko globalni vpliv na podnebje.

Natančnost poročil o onesnaževanju globalnega ozračja

V Pekingu zrak vse bolj onesnažujejo izpušni plini avtomobilov, kar oblasti na Kitajskem nerade priznajo. Lokalne kitajske oblasti svojih poročil pogosto ne izdelajo dovolj natančno, trdi kitajska nacionalna ustanova za varstvo okolja. Lokalne oblasti so objavile podatke, da se je onesnaževanje zmanjšalo, toda, resnično stanje se poslabšuje, še dodaja.