Seja vlade na Maldivih: pod vodo

Vlada na Maldivih bo sejo, kjer bodo ministri razpravljali o podnebnih spremembah, pripravila kar pod vodo. S tem bo opozorila na nevarnost, ki preti otočju, zaradi stalne rasti morske gladine.

Objavljeno
07. oktober 2009 13.56
Š. Ro.
Š. Ro.
Malé - Oblasti na Maldivih bodo konferenco na temo globalnega segrevanja pripravile kar pod vodo.

Vlada predsednika Mohameda Nasheeda bo tako 17. oktobra med potapljanjem sprejela poseben dokument, ki predvideva ukrepe za zmanjšanje globalnega segrevanja in izpustov. Svetovalec predsednika je sicer dejal, da bo šlo tem "tudi malo za zabavo", vendar pa bo glavni del potapljanja namenjen obravnavi problema rasti morske gladine. Nizkoležeči otok bi namreč ocean lahko povsem odplavil, če se bo gladina morja poviševala.

 

Nad gladino morje je manj kot meter dvignjeno kar 80 odstotkov otočja. Zaradi taljenja ledu in rasti oceana so zato Maldivi močno ogroženi. Oblasti svarijo, da je lahko v trenutku, ko bo otočje občutilo največji vpliv podnebnih sprememb, zanj že prepozno, saj ga bo povsem poplavilo morje.

 

Kot je še povedal svetovalec vlade, bodo ministri med sestankom pod vodo lahko komunicirali, in sicer z uporabo posebnih signalov z rokami ter vodoodpornih tabel in pisal. "Znamenja, ki jih bodo potapljači lahko kazali z rokami, so seveda omejeni, zato bo omejena tudi količina dela, ki ga bo kabinet lahko opravil pod vodo," je povedal predstavnik maldivske vlade in dodal, da bodo s tem k sodelovanju povabili vse narode in jih pozvali, naj klimatske spremembe jemljejo resno.

 

Vsi člani kabineta, za katere se je izkazalo, da so v primernem zdravstvenem stanju za potapljanje, so se tako udeležili priprav v vojaški bazi na enem izmed mnogih otokov. Vsakega ministra bo pod vodo spremljal šolan potapljač.

 

Predsednik Nasheed, ki že velja za kvalificiranega potapljača, bo pod vodo priredil celo tiskovno konferenco.

 

Pod vodo bo vlada podpisala dokument, s katerim bo na konferenci Združenih narodov o klimatskih spremembah decembra v Københavnu pozvala vse država, naj zmanjšajo izpuste ogljikovega dioksida. Na zasedanju naj bi sicer voditelji držav oblikovali nov sporazum, ki bi nadomestil Kjotski protokol iz leta 1997 (ta do leta 2012 ne bo več v veljavi).

 

S podvodno konferenco bodo na Maldivih obeležili tudi svetovni dan boja proti podnebnim spremembam.