Selitev skulptur z atenske Akropole

Grški arheologi pripravljajo selitev na stotine skulptur neprecenljive vrednosti z atenske Akropole v novi muzej ob vznožju Akropole.

Objavljeno
11. januar 2007 12.09
Atene
Atene - Grški arheologi pripravljajo selitev na stotine skulptur neprecenljive vrednosti z atenske Akropole, antičnega utrjenega mesta, ki se dviguje nad sodobnimi Atenami, v novi muzej ob vznožju Akropole, ki naj bi vrata za obiskovalce odprl konec letošnjega leta.

Skulpture z Akropole, denimo friz s Partenona ali znamenite kariatide z Erehteiona, ki danes veljajo za mojstrovine grške klasične umetnosti, so trenutno razstavljene v majhnem muzeja na Akropoli, ki je bil urejen v poznem 19. stoletju in nazadnje obnovljen pred štirimi desetletji.

"Skulpture bomo začeli odstranjevati s podstavkov in iskati načine, kako jih prepeljati v novi muzej," je povedal arheolog Dimitris Pantermalis, ki nadzoruje dela v novem muzeju Akropole. Zaenkrat se sicer odločajo med dvema možnostima za prevoz skulptur po 300 metrov dolgi poti iz starega muzeja na Akropoli do novega domovanja ob njenem vznožju.

V akciji, ki se bo začela spomladi, bo potrebno preseliti okrog tisoč kipov in arhitekturnih fragmentov. Zaradi selitve eksponatov je od torka tudi delno zaprt stari muzej na Akropoli. Gradnja novega muzeja Akropole ima tudi pomembno vlogo v grških prizadevanjih, da bi dobili nazaj marmornati okras s Partenona, tako imenovani Elginov marmor.

Marmorni okras Partenona, ki so ga s tega grškega spomenika sneli pred dvema stoletjema, danes hranijo v Britanskem muzeju (British Museum) v Londonu, čeprav si Grčija že dve desetletji prizadeva za njegovo vrnitev. Sicer pa naj bi bilo v novem muzeju na 14.000 kvadratnih metrih razstavljenih več kot 4000 eksponatov, kar desetkrat več kot v starem muzeju Akropole.

V muzeju bo med drugim predstavljena maketa Partenona v naravni velikosti. Nanjo bodo pritrjene 2500 let stare partenonske plastike, ki jih danes hranijo v Grčiji. Del makete, kamor bi moral biti pritrjen tako imenvani Elginov marmor, bo ostal prazen.