Si predstavljate Arktični ocean brez ledenih plošč?

Arktika bo v naslednjih dveh desetletjih izgubila ledene plošče, ki prekrivajo večji del Severnega ledenega morja. Sodeč po zadnjih podatkih, se bo Arktični ocean v poletnih mesecih spremenil v "navadno" morje brez ledu.

Objavljeno
15. oktober 2009 17.16
Arktika bi lahko čez 35 let v poletnih mesecih ostala brez ledu, ledena odeja pa tudi pozimi občutno tanjša.
Da. O.
Da. O.
London - Novi podatki kažejo, da bo Arktični ocean v naslednjih desetih letih izgubil večji del svoje ledene površine. Še v 50-ih letih je debelina ledenih plošč znašala nekaj metrov, vendar se je predvsem zaradi posledic globalnega segrevanja to spremenilo.

Zadnjo raziskavo o debelini arktičnega ledu sta pripravili agenciji Catlin Arctic Survey in World Wildlife Fund (WWF). Raziskovalci opozarjajo, da bo v naslednjih dveh desetletjih arktičnih led povsem izginil, vsaj v času poletnih mesecev. Raziskovalce je vodil britanski znanstvenik Pen Hadow, ki je skupaj s svojo ekipo podatke pridobil z vrtanjem v globino ledu v dolžini 450 kilometrov ob Beaufortskem morju.


Odkrili so, da meri debelina ledenih plošč le 1.8 metra, kar je premalo, da bi "preživele" naslednje poletne mesece. Strokovnjak za polarni led na univerzi Cambridge profesor Peter Wadhams je pojasnil: "Celotno območje je ogroženo, saj ga prekriva t. i. mladi led, ki bo v poletnih mesecih izginil. Med poletnimi meseci bo to področje brez ledu, bliža pa se tudi čas, ko bo led povsem izginil."


Po pregledu zbranih podatkov je Wadhams potrdil napovedi, da bo v naslednjih dveh desetletjih Arktika v poletnih mesecih povsem brez ledu. Vodja mednarodnega arktičnega programa pri WWF Martin Sommerkorn napoveduje: "Izguba arktičnega ledu v tej meri bo pripeljala do očitnih podnebnih sprememb globalnih razsežnosti. Arktični ocean igra eno od ključnih vlogo v našem klimatskem sistemu. Če arktični led izgine, se bomo soočili z dramatično višjimi temperaturami, kar bo prineslo svoje negativne posledice".