Silvio se opraviči, Veronica razmišlja

Italijani so dobili pravo živo zgodbo, v kateri poteka korenspondenca opravičevanja med Veronico Lario in njenim možem, bogatim ženskarjem, Silviom Berlusconijem.

Objavljeno
02. februar 2007 07.00
Se bo Berlusconi tudi po razglasitvi sodbe tako smejal?
Rim – Kaj visoka politika, kaj vsakdanji problemi?! Italijani so po vseh omlednih televizijskih nadaljevankah naposled dobili pravo živo zgodbo, ki zanima vsakogar. Veronica je pisala Silviu, potem ji je Silvio odgovoril, zdaj Veronica razmišlja, ali naj sprejme opravičilo najbolj slavnega in bogatega ženskarja na Apeninskem polotoku. Ljudje že stavijo, ali bosta Berlusconijeva ostala skupaj ali se bosta morda razšla. Moški držijo s Silviom, ženske z Veronico.

Najprej nadaljevanje osnovne zgodbe. Ko je 50-letna Veronica Lario v časniku Repubblica na naslovnici objavila pismo možu in zahtevala, da se ji opraviči, ker je vsem na očeh dvoril drugim (mladim in lepim) ženskam, je Silvio po vseh medijih svoji ljubljeni in spoštovani ženi odgovoril, da se ji seveda in kajpak iskreno opravičuje. Njeno dostojanstvo je tudi zanj sveta stvar. In tako naprej. Potem jo je odpeljal na večerjo v tisto rimsko restavracijo, kjer je pred dnevi dvoril lepotički s svoje televizije, ki jo je pri tridesetih naredil za parlamentarko Republike Italije.

Junaka nadaljevanke nista neznana mlada človeka, ki bi se rada prebila v ospredje, kakor tista dekleta, ki se slečejo, ali fantje, ki se stepejo v Velikem bratu in drugih norih televizijskih lažnih podobah o življenju, ampak prihajata z vrha mondene družbe. Tako ga ni časnika, ki ne bi vsaj prvih petih strani posvetil »zgodbi z naslovne strani«. Ne samo italijanski, tudi tuji mediji z ameriško televizijo CNN na čelu se ukvarjajo z najbogatejšim Italijanom in njegovo radoživo naravo.

Že zdavnaj pozabljena igralka Veronica Lario se je vrnila na sceno. Vsi državljani so izvedeli, da ji je v resnici ime Miriam Raffaella Bartolini, da je bila zelo mlada, ko jo je zapeljal dvajset let starejši poslovnež, takrat še tako rekoč povzpetnik. Vsi so izvedeli, da sta imela že tri otroke, preden jo je novopečeni mogotec poročil, ker je nameraval stopiti v politiko. Vsi časniki so poiskali po nekaj strani dolge sezname prejšnjih Berlusconijevih osvajanj pred očmi javnosti, mogoče še hujših od tistih, zaradi katerih je Veronica Lario napisala odprto pismu možu in zahtevala javno opravičilo.

Ugledni analitiki, priznani ustvarjalci javnega mnenja, resno razmišljajo o doslej vsekakor najodmevnejšem dogodku tega leta. Literarni kritik odkrije, da je Veronica Lario v pismu uporabila besede iz knjige irske pisateljice Catherine Dunne Polovica od nič, drug kritik po slogu Silviovega odgovora ugotovi, da je pismo res napisal Berlusconi, vendar so ga izpilili jezikovni strokovnjaki.

Znani pisatelj Beppe Severgnini se sprašuje, kaj neki bi rada Veronica, ko je vendar vsem Italijanom jasno, da je njen mož vse in tudi nasprotje vsega – »pobožnjakar in babjek, ljubljenec cerkve in ločenec, veliki občudovalec mladih lepotičk, pa tudi očeta krščanske demokracije De Gasperija, milijarder in ljudski človek hkrati, socialist in desničar, demokrat in gospodar svoje koalicije, televizijski mogotec in zagovornik konkurence«.

»Tak je lahko zato, ker uteleša sanje slehernega Italijana, ki bi bil rad vse, ki bi hotel zadovoljiti vsakogar in se zadovoljiti z vsem, ne da bi se pri tem čemur koli odpovedal«, piše Severgnini.

Več o tem preberite v petkovem tiskanem Delu