Slovenska klobasa v vesolju

Kolumnist časopisa Cleveland Plain Dealer Dick Feagler se je v nedeljski izdaji malce pozabaval z novico o slovenski klobasi v vesolju.

Objavljeno
16. januar 2007 11.08
Sunita Williams
Cleveland - Kolumnist časopisa Cleveland Plain Dealer Dick Feagler se je v nedeljski izdaji malce pozabaval z novico o slovenski klobasi v vesolju oziroma na Mednarodni vesoljski postaji, kamor jo je ponesla ameriška astronavtka slovensko-indijskega rodu Sunita Williams.

Feagler v članku piše o mesariji Billyja Ažmana iz Clevelanda in materi astronavtke Bonnie Zalokar, ki je odrasla v starem slovenskem predelu Clevelanda St. Clair, nato pa se je preselila v Massachusetts. Pri tem omenja Slovence kot tesno povezano skupnost. "Samo poskusi Slovencu reči Srb, pa boš videl, kam te bo to pripeljalo," piše Feagler.

Kolumnist navaja, da je mesarijo Ažman odprl Billyjev dedek na aveniji St. Clair, Bonnie Zalokar in njena hči pa sta se njegovih klobas spominjali tudi v Massachusettsu. Potem ko je bila Sunita izbrana za pot v vesolje, je pri mesariji Ažman zazvonil telefon. Poklicala je predstavnica vesoljske agencije Nasa ter spraševala o klobasah, ki bi jih Sunita rada ponesla v vesolje.

Med drugim je povprašala za sestavine in rok trajanja, Billy pa je dejal, da "lahko to zadevo obesiš na podstrešje za dve leti in je še vedno dobra". Klobasa je prestala telefonski test. Sunita Williams pa je iz vesolja javila, da je njen paket prekajenih klobas in pokovke iz Clevelanda pošel v trenutku. Pokovke je sicer še nekaj ostalo in Sunita je skupaj z ruskim astronavtom Mišo Tjurinom z njo včasih malce požonglirala.