Slovenski oglas na CNN prepričal 16 odstotkov gledalcev

Slovenski oglas namenjen povečanju prepoznavnosti države, ki so ga predvajali na mreži CNN je popodatkih raziskave prepričal okoli 16 odstotkov gledalcev.

Objavljeno
20. december 2006 16.42
Sporni logotip
Ljubljana - Slovenski oglas s sloganom 'Slovenia. A diversity to discover', je v času, ko so ga predvajali na nadnacionalni TV-mreži CNN International Europe, 16 odstotkov anketiranih gledalcev neposredno vzpodbudil k obisku naše dežele. 15 odstotkov anketirancev pa je Slovenijo že obiskalo, se glasijo rezultati raziskave o učinkovitosti oglaševanja, ki jo je izvedla Slovenska turistična organizacija (STO).

STO je z namenom povečanja prepoznavnosti in ugleda Slovenije na evropskih emitivnih trgih in z namenom povečanja in vzpodbude interesa za odločitev potovanj v Slovenijo v začetku meseca maja 2006 začela z oglaševalsko kampanjo Slovenije na CNN. Oglaševanje je potekalo v dveh delih: v spomladanskem obdobju med 8. majem in 18. junijem ter v jesenskem delu od 18. septembra do 6. novembra.

Raziskava o učinkovitosti oglaševanja se je osredotočila na štirih ključne emitivne trge slovenskega turizma, in sicer Veliko Britanijo, Italijo, Francijo in Nemčijo.

Rezultati raziskave so pokazali, da je Slovenijo na italijanskem trgu dosegla 13,5-odstotno prepoznavanje oglasa z navedbo države, na drugem mestu pa je bil francoski trg z 10,2 odstotka. Na nemškem in britanskem trgu smo pri tem kriteriju dosegli približno enako prepoznavanje oglasa, in sicer 7,4-odstotno prepoznavanje na Otoku in 7,1-odstotno v Nemčiji.

Med tistimi, ki so oglas prepoznali po opisu in so torej imeli v mislih pravi oglas, jih je skoraj sedem odstotkov odgovorilo, da jih je oglas prepričal k obisku spletne strani www.slovenia.info. Največ tovrstnih gledalcev je iz Francije (10 odstotkov), sledita pa ji Velika Britanija z 8,5 odstotka in Italija s 4,7 odstotka.

Pri spodbudi oglasa k obisku Slovenije je več kot 16 odstotkov anketirancev ocenilo, da bi na osnovi oglasa obiskali Slovenijo. Največ bi se jih za to odločilo na francoskem trgu, blizu 30 odstotkov, sledita pa mu italijanski trg s 16 odstotki in nemški trg z 12 odstotki. Pri tem gre za neposredno spodbudo k obisku naše dežele na osnovi oglasa, medtem ko je 15 odstotkov anketirancev Slovenijo že obiskalo, pojasnjujejo v STO.

"V splošnem lahko trdimo, da je TV-oglaševalska kampanja 'Slovenia. A diversity to discover' izpolnila cilj doseganja višje prepoznavnosti Slovenije kot države in Slovenije kot turistične destinacije na tujih trgih, kjer je bila raziskava izvedena," so sklenili v STO. Dodali so, da navedeno še posebej velja za britanski, francoski in italijanski trg, nekoliko manj pa za nemški trg.