Sneg na plaži, ni problem

Podjetje s sedežem v Izraelu obljublja rešitev pri proizvodnji umetnega snega, ki bi lahko razvedrila zaskrbljene žičničarje in upravitelje zelenih smučišč.

Objavljeno
09. januar 2007 14.42
Dunaj - Podjetje IDE Technologies s sedežem v Izraelu obljublja rešitev pri proizvodnji umetnega snega. V podjetju pravijo, da lahko izdelajo umetni sneg vse do temperatur okrog 30 stopinj Celzija in da gre za preizkušeno tehnologijo, ki jo že več let uporabljajo za različne potrebe hlajenja. Vsak dan in pri vsaki temperaturi lahko naredimo med 200 in 2000 kvadratnimi metri umetnega snega in to brez kemičnih dodatkov, zato je proizvod tudi ekološko prijazen, trdijo pri IDE Technologies.

Podjetje zdaj izdeluje sneg denimo za enega od rudnikov zlata v Južnoafriški republiki, kjer se naravne temperature gibljejo okrog 60 stopinj Celzija, s snegom pa delavcem ustvarijo kolikor toliko zmerne pogoje. Različni testi pa pokazali, da bi se tehnologija obnesla tudi za potrebe zimskega športa in rekreacije.

Podjetje sneg proizvaja s pomočjo "vakuumske ledene naprave", kjer izhlapi del vode, preostanek pa zmrzne. Nov stroj, ki ga imenujejo "koncentrator snega", mešanico hladne vode in ledu loči na snežne kristale in ostanek vode, pri čemer nastane popolnoma neoporečen sneg, neodvisen od temperatur, ki denimo odločajo o proizvodnji umetnega snega s snežnimi topovi.