Spletna domena .yu bo izginila

S koncem meseca naj bi za vedno izginila internetna domena .yu, ki sta jo v Srbiji in Črni gori nadomestili .rs in .me. Domeno .yu so sicer leta 1989 ustvarili v Sloveniji, po osamosvojitvi pa je pripadla Jugoslaviji.

Objavljeno
29. september 2009 12.25
Š. Ro.
Š. Ro.
Ljubljana - Spletne strani z domeno .yu bodo v uporabi le še do 30. septembra, nato pa strani s takšno končnico ne bodo več obstajale. Nadomestili jo bosta srbska .rs in .me za Črno goro.

Domena .yu je bila ustvarjena leta 1989, ko je obstajala še SFRJ. Domeno so registrirali v Sloveniji, na univerzi v Mariboru in Inštitutu Jožef Štefan. Tako je tudi z razpadom Jugoslavije in začetkom vojne na Balkanu domeno .yu sprva obdržala osamosvojena Slovenija, a jo nato leta 1994 predala Federalistični republiki Jugoslaviji.

 

Icann, ki stranem podeljuje domene, je z ukinitvijo .yu začela že leta 2003, ko se je Republika Jugoslavija preimenovala v Srbijo in Črno goro. Icann ji je takrat podelila sicer novo domeno .cs, a se ta ni prijela, zato se je nadaljevala uporaba stare .yu. Tri leta pozneje se je od Srbije odcepila še Črna gora, zato je Icann začela uvajati domeni .rs v Srbiji in .me v Črni gori.

 

Na domeno .rs je registriranih okrog 50.000 domen. Čeprav se je prehod na to domeno v Srbiji končal v začetku maja, pa končnico .yu še vedno uporablja približno 4.000 spletnih strani. Prav zato mnogi menijo, da tudi s 30. septembra domena .yu še ne bo izginila, nenazadnje je za njeno ohranitev zaprosil tudi Register nacionalne internetne domene Srbije (RNIDS).