Spletni naslovi tudi v nelatiničnih pisavah

Mednarodna organizacija za dodeljevanje domen (ICANN) bo odslej odobravala tudi spletne naslove, ki so sestavljeni iz nelatiničnih znakov. Internet se bo s tem še bolj približal ljudem po svetu.

Objavljeno
01. november 2009 16.32
Š. Ro./STA
Š. Ro./STA
Seul - Mednarodna organizacija za dodeljevanje domen (ICANN), ki ima sedež v ZDA in skrbi za krovno upravljanje svetovnega spleta, se je na svojem srečanju v Seulu odločila za odobritev spletnih naslovov, ki so v celoti sestavljeni iz nelatiničnih znakov.

S to potezo se bo internet še bolj približal več sto milijonom ljudi po vsem svetu, poudarjajo v organizaciji ICANN in dodajajo, da gre za enega največjih premikov v štiridesetletni zgodovini interneta.

 

Z uvedbo tako imenovanih internacionaliziranih domenskih imen (IDN) se bodo v prihodnosti namreč lahko celotni naslovi spletnih strani zapisala v nelatiničnih pisavah.

 

Tudi končnico oziroma vrhnjo internetno domeno, kot sta .com in .org, bo tako v prihodnje mogoče zapisati na primer v kitajski ali arabski pisavi.

 

Ta postopek internacionalizacije domenskih imen bo sicer postopen. Sprva bo uporaba nelatiničnih znakov mogoča med drugim pri vrhnjih domenah za države, kot je na primer .kr za Korejo.

 

Prve vloge za tovrstna domenska imena bodo začeli sprejemati 16. novembra, prva takšni spletni naslovi pa naj bi nato začeli delovati sredi leta 2010.