Sunita Williams rekorderka po vesoljskih sprehodih

Ameriška astronavtka indijsko-slovenskega rodu Sunita Williams je dosegla nov rekord po številu ur vesoljskih sprehodov. Nov rekord med astronavtkami sedaj znaša 22 ur in 27 minut.

Objavljeno
05. februar 2007 10.18
Sunita Williams
Cape Canaveral - Ameriška astronavtka indijsko-slovenskega rodu Sunita Williams je v nedeljo dosegla nov rekord po številu ur vesoljskih sprehodov. Nov rekord med astronavtkami sedaj znaša 22 ur in 27 minut, ki pa bo izboljšan v četrtek, ko se bosta Williamsova in njen kolega Michael Lopez Alegria odpravila še na tretji vesoljski sprehod v devetih dneh, kar je prav tako rekord. Astronavta sta v nedeljo med drugim nadgradila hladilni sistem Mednarodne vesoljske postaje.

Zadnji vesoljski sprehod Williamsove in Lopez Alegrie je trajal več kot sedem ur. Astronavta sta v tem času preklopila povezavo z začasnega hladilnega sistema na stalni sistem, pri čemer je prišlo do uhajanja tekočega amoniaka, ki se je v stiku z brezzračnim prostorom spremenil v kosmiče. Po vrnitvi na vesoljsko postajo sta uspešno prestala test kontaminacije. Tekoči amoniak bi bil lahko nevaren za zdravje treh astronavtov, ki so trenutno na Mednarodni vesoljski postaji.

Absolutni rekorder je Rus Anatolij Solovjov s 77 urami in pol

Po opravkih s hladilnim sistemom sta astronavta fotografirala sončne celice, ki jih bodo ob prihodu raketoplana Atlantis prihodnji mesec umaknili v vesoljsko postajo. Uredila sta tudi električni sistem, ki bo povezoval postajo in raketoplan, ko bo ta pristal. Lopez Alegria se bo podal na svoj četrti vesoljski sprehod 22. februarja z ruskim kolegom Mihajlom Tjurinom. Lopez Alegria bo tako do konca meseca presegel dosedanji ameriški rekord v urah sprehoda po vesolju, ki ga z več kot 58 urami v devetih sprehodih drži Jerry Ross. Absolutni rekorder je sicer Rus Anatolij Solovjov s 77 urami in pol v 16 sprehodih.