Temperatura blizu rekorda

Temperatura morja v Piranskem zalivu je bila v četrtek in petek blizu rekordne. Temperatura vode se je na plažah v Portorožu približala 30 stopinjam.

Objavljeno
21. avgust 2009 20.39
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Koper, Piran, Ljubljana - Temperatura morja v Piranskem zalivu je bila v četrtek in petek blizu rekordne. Na oceanografski boji miljo pred Piranom in na globini dveh metrov so nameč izmerili 28,2 stopinje Celzija, kar pomeni, da se je temperatura vode na plažah v Portorožu približala 30 stopinjam. Najvišjo temperaturo so na gladini izmerili 13. avgusta 2003, ko se je živo srebro povzpelo na 28,7 stopinje Celzija. Tisto poletje so bile v Sloveniji tudi sicer rekordne temperature.

Dr. Vlado Malačič z morske biološke postaje je poudaril, da so v eni od skupnih raziskav z italijanskimi znanstveniki ugotovili, da se je od leta 1991 do 2003 povprečna temperatura morja v severnem Jadranu vsako leto povzpela za desetinko stopinje. Morje ohranja skoraj enako temperaturo tudi v nočnih urah, predvsem pa je zelo prosojno, saj v njem ni razbohotenega planktona niti meduz in vsaj na videz niti drugih morskih »pošasti«.

 

Vendar so ribiči s koprske ribiške ladje Levante včeraj ulovili nenavadno ribo - morskega meča (Lepidopus caudatus), ki le občasno zaide v ribiške mreže v severnem Jadranu. Riba je svetovljan in živi predvsem v odprtih morjih, zato je njen prihod v Koprski zaliv posledica nenavadnih ribjih selitev. V južni Italiji njeno meso zelo cenijo. Po besedah dr. Lovrenca Lipeja z morske biološke postaje riba ni dokaz tropikalizacije Jadrana, je pa res, da so jo znanstveniki na Jadranu doslej opazili manj kot desetkrat.

 

Dežurni meteorolog Benedikt Strajnar z Agencije RS za okolje pravi, da visoke temperature v avgustu niso takšna redkost. Trinajstega avgusta 2003 so v Ljubljani v zraku namerili rekordnih 37,3 stopinje Celzija. Tega leta so imeli v Ljubljani 23, v Portorožu pa 30 vročih avgustovskih dni. Vroč dan je tisti, ko živo srebro preseže 30 stopinj. Ta mesec je bilo v Ljubljani (z današnjim 11 vročih dni, v Portorožu je bil današnji 16.

 

Iz sobotne tiskane izdaje Dela