Teroristični napadi s pomočjo Googla

Teroristi si pri določanju ciljev, ki jih bodo napadli na območju britanske baze v Basri, pomagajo s satelitskimi posnetki spletnega brskalnika Google, trdijo viri iz vojaških obveščevalnih služb.

Objavljeno
13. januar 2007 16.56
Teroristi si naj bi si pri napadih v Iraku pomagali z Googlom
London/Bagdad - Teroristi si pri določanju ciljev, ki jih bodo napadli na območju britanske baze v Basri, pomagajo s satelitskimi posnetki spletnega brskalnika Google, so po navedbah britanskega časnika Daily Telegraph sporočili viri iz vojaških obveščevalnih služb. V preiskavi, ki so jo prejšnji teden izvedli po domovih upornikov, so namreč odkrili natisnjene posnetke z Googla, na katerih so jasno razvidne zgradbe in občutljiva območja v bazi, kot so šotori, stranišča in parkirišča lahkih oklepnih vozil.

Googlove karte v veliko pomoč

Na hrbtni strani posnetkov glavnega štaba neke britanske enote, ki šteje 1.000 vojakov, sta bili navedeni natančna zemljepisna širina in dolžina. "Po našem mnenju je to dokaz, da načrtujejo teroristične napade," je dejal neimenovani član obveščevalne službe. "Le kdo drug bi imel Googlove posnetke naše baze?" se je še vprašal. "Nikoli nismo imeli dokazov, da so nameravali napasti kakšen del baze s pomočjo teh posnetkov. Toda domnevamo, da so jim slednji v veliko pomoč," je še dodal.

Googlovi posnetki so dostopni kateremukoli uporabniku interneta - vse, kar mora storiti, je vpisati ime lokacije, ki si jo želi ogledati. Kot navaja Daily Telegraph, ni jasno, koliko so ti posnetki stari - tisti, ki prikazujejo britansko bazo, naj bi bili po nekaterih ocenah narejeni v zadnjih dveh letih.

"Vseskozi obstaja nevarnost, da bodo uporniki dosegli naše baze, in ti posnetki so zgolj eden od načinov, ki naj bi jim pri tem pomagal," je dejal predstavnik britanske vojske v Iraku, major Charlie Burbridge.

Google pripravljen prisluhniti vladam

Toda po mnenju predstavnika spletnega brskalnika se lahko te informacije uporabljajo za "dobre in slabe" namene, poleg tega pa so javnosti dostopne v številnih oblikah. "Seveda smo vedno pripravljeni prisluhniti vladam," je dejal. Kot je še povedal, so pri Googlu stopili v stik z vojsko v Iraku, vendar pa o vsebini njihovih pogovorov "niso pripravljeni razpravljati".

Britanske varnostne službe so že izrazile skrb, da bodo teroristi lahko dobili podroben vpogled v občutljivo infrastrukturo, kot so viri elektrike, vojaška baza in njihov štab v Londonu. Skupina vojakov iz Basre pa naj bi po lastnih navedbah razmišljala o tožbi proti Googlu v primeru, da bi jih ranili izstrelki, ki bi jih nanje usmerili s pomočjo satelitskih posnetkov.

Nasilje se nadaljuje - V Irak prispela Hillary Clinton

Nasilje v Iraku je sicer tudi danes zahtevalo nove smrtne žrtev. V uporniškem napadu v središču Kirkuka, z nafto bogatim najdiščem na severu Iraka, sta umrla dva pogodbena delavca, še dva pa sta bila ranjena. Uporniki so poleg tega podtaknili bombo v mošeji v izgradnji na vzhodu Kirkuka in jo tako izravnali z zemljo.

Je pa v Irak danes prispela ameriška senatorka Hillary Clinton, ki naj bi se srečala z iraškimi in ameriškimi predstavniki. Clintonova je Irak nazadnje obiskala februarja 2005, tokrat pa je na to nemirno območje prispela v času, ko namerava ameriški predsednik George Bush sile ZDA povečati za 21.500 vojakov. S temi ukrepi se Clintonova ne strinja.