Tito je imel pripravljen načrt pobega iz države

Pred kratkim so med urejanjem arhiva nekdanjega Jugoslovanskega voditelja Josipa Broza Tita odkrili njegov dnevnik, ki je med drugim razkril, da je imel Tito pripravljen načrt pobega iz države.

Objavljeno
30. september 2009 15.22
Josip Broz Tito
Ma. J.
Ma. J.
Zagreb - Leti 1950 in 1951 sta bili zelo napeti tako v nekdanji Jugoslaviji kot drugod po svetu. Začela se je hladna vojna, nekdanji Jugoslovanski voditelj Josip Broz Tito se je znašel v nemilosti sovjetskega voditelja Josipa Visarijonoviča Stalina in Sovjetske zveze, Zahod ga še vedno ni sprejel, Američani so mu v zameno za pomoč postavljali pogoje, on pa je moral hitro modernizirati vojsko in nahraniti Jugoslovane, saj je med vsemi temi političnimi težavami Jugoslavijo pestila tudi suša.

O teh viharnih časih v svojem novodokritem dnevniku najbolje govori Tito sam, piše hrvaški Večernji list. Še do pred kratkim se namreč sploh ni vedelo, da je Tito zapisoval svoje spomine, ki so jih našli med urejanjem njegovega arhiva.

V dnevniku, ki ga je Tito pisal od začetka novembra 1950 do februarja 1951 je dokumentiran njegov pogovor z Američani o nudenju pomoči, s katero bi zagotovil obrambno sposobnost države. Ena izmed večjih novosti, ki jih je razkril dnevnik, pa je podatek, da je Tito v strahu pred napadom Sovjetske zveze in njenih satelitov celo načrtoval svoj pobeg iz države.

Na sestanku s političnim birojem so se tako dogovorili, da bodo nekoliko razselili naselje Dedinje, da ne bi vsi politični funkcionarji živeli na istem kraju, operativni del generalštaba pa premestili iz Beograda na obrobje.

Enaindvajsetega decembra je Tito tudi prvič omenil svoj načrt umika iz države, v primeru napada Vzhoda. S Kardeljem, Aleksandrom Rankovićem in Milovanom Đilasom je razpravljal o tem, kaj bi morali storiti v primeru napada. Tito je tovariše tako vprašal, kaj menijo o tem, da bi se skupaj z močno vojsko umaknili iz države, nato pa bi se vrnili, saj bi na ta način rešili socializem v državi. Vsi navedeni so se z njim strinjali.

Titov dnevnik je razkril še eno podrobnost iz njegovega življenja, in sicer se je nekdanji Jugoslovanski voditelj intenzivno učil angleškega jezika, da bi se lahko samo pogovarjal z Američani in Angleži.