Tobačni izdelki neopazni za kupce

Britanska vlada namerava sprejeti zakon in z njim doseči, da bi tobačne izdelke prodajali v nevpadljivi embalaži, predvsem pa brez logotipa proizvajalca. Poslej jih bodo na prodajnih mestih morali ponujati tudi tako, da bodo za kupce skoraj neopazni.

Objavljeno
09. marec 2011 11.14
Posodobljeno
09. marec 2011 12.01
Tanja Cirman, delo.si
Tanja Cirman, delo.si
V Veliki Britaniji je danes Dan brez kajenja (No Smoking day). Ta protikadilska kampanja poteka že 28 let. Po navedbah časnika The Guardian bo britanski zdravstveni minister Andrew Lansley ravno zato danes oznanil sklep vlade, ki bo tobačne družbe prisilil k popolnoma netržnemu pakiranju njihovih izdelkov.

Proizvajalci tobačnih izdelkov ne bodo smeli opremiti z logotipom in grafično podobo družbe. Prav tako jih bodo britanskim odjemalcem morali ponuditi v preprosti, nevpadljivi embalaži. Na tobačnem izdelku pa bo ostalo opozorilo o škodljivosti in smrtni nevarnosti kajenja. Trženje tobačnih izdelkov bo tako skoraj nemogoče.

Obenem bo najverjetneje sprejet zakon, ki bo prepovedoval prodajo tobaka in tobačnih izdelkov - kljub osiromašeni grafični podobi - na vidnem in za kupca vabljivem mestu. Kot navaja časnik Independent, bo takšen način prodaje v večjih nakupovalnih centrih začel veljati 9. aprila prihodnje leto, do leta 2015 pa bo prodajanje tobačnih izdelkov na tržno mamljivem mestu prepovedano po celi Britaniji.

O podobnih ukrepih razmišljajo tudi Kanada, Irska, Islandija in Finska, vendar bo, če bo omenjena zakonodaja sprejeta, Združeno kraljestvo prva evropska država, ki bo implementirala tako protikadilsko usmerjeno zakonodajo.

Z ukrepom, ki so ga pripravljali že nekaj let, želi britanska vlada zmanjšati kajenje med mladostniki. Po ocenah ministrstva se kadilske navade vsako leto na novo oprime 200.000 najstnikov.

Namera je že sprožila val nasprotovanja. Na vlado letijo kritike, da država postaja varuška državljanom. Napovedanemu ukrepu nasprotuje tudi skupina za človekove svoboščine Big Brother Watch, češ, da gre za diskriminacijo kadilcev. Vlado sprašujejo, zakaj ne spoštuje pravice kadilcev do kajenja. „"Gre za ponovno demonizacijo kadilcev. Demonizacijo skupine državljanov, ki so se prostovoljno odločili za uporabo nekega popolnoma legalnega izdelka," so še prepričani v organizaciji.

Med tem pa zveza organizacij za promocijo zdravja, pod okriljem No smoking day, trdi, da si skoraj milijon Britancev želi otresti te slabe razvade.