Blokada ameriškega proračuna in turizma

ZDA - Pomemben, a pogosto spregledan vidik turizma je poraba turistov, ki tudi vpliva na zdravje tamkajšnjega gospodarstva.

Objavljeno
08. oktober 2013 12.37
Aleš Kovačič
Aleš Kovačič
Ameriški zvezni proračun – onemogočanje dela ameriške vlade, ki je posledica republikanskega zvišanja zgornje meje javnega dolga ZDA, povzroča hude preglavice tudi tamkajšnjim turističnim delavcem, kajti večina znamenitosti, spomenikov, nacionalnih parkov, muzejev in drugih zanimivosti je v času blokade proračuna zaprtih.

Vsi nacionalni parki po vseh ZDA, od znamenitega Yellowstona, osupljivega Velikega kanjona do veličastnega kipa svobode v New Yorku – vsega skupaj je 401 –, so do nadaljnjega zaprti. Svoja vrata je, denimo, zaprlo tudi kar devetnajst izvrstnih muzejev inštituta Smithsonian v ameriškem glavnem mestu Washington. Za turiste, ki trenutno letujejo v ZDA in imajo vnaprej zakupljene izletniške itinerarje, med katere so seveda vključeni tudi ogledi številnih naravnih in kulturnih znamenitosti, je zavrnitev predloga proračuna v senatu več kot zgolj nevšečnost, kajti ogled mnogih turističnih zanimivosti do konca blokade ni mogoč. Turistične agencije, ki organizirajo izlete, so se zato znašle v kočljivem položaju, saj morajo svojim strankam ponuditi alternativo, v še bolj neprijetnem položaju pa so izletniki, ki so si sami izdelali načrt ogledov. Povrnitev rezervacij namreč ne pride v poštev, pravijo Američani, razen če je na primer hotelska soba na območju znamenitosti, kamor zaradi zaprtja ni mogoče priti.

Zgodovina se ne ponavlja

Velika večina turističnih agencij in samostojnih obiskovalcev se zato odloča za obisk alternativnih lokacij, ki ne spadajo pod zvezni nadzor. Tako se, recimo, namesto obiska nacionalnega parka Yosemite v Kaliforniji ponujajo alternative, kot je obisk jezera Tahoe, medtem ko se lahko turisti, namenjeni v Veliki kanjon, tolažijo z obiskom Flagstaffa ali Sedone. A prav Veliki kanjon, katerega zahodni del spada pod ozemlje Indijancev plemena Hualapai in tako blokadi proračuna navkljub ostaja odprt, je dober primer za to, da je treba vsako posamezno znamenitost obravnavati posebej.

Čeprav so si upravitelji nacionalnega parka Veliki kanjon močno prizadevali, da bi oktobra le ostali odprti, kajti ta jesenski mesec je tradicionalno najbolj množičen, jim to ni uspelo. Tako je tamkajšnji guverner Jan Brewer kmalu po objavi novice, da bo park, ki ga oktobra obišče kar 18.000 ljudi na dan, morda le ostal odprt, dobil poziv, da bi za kaj takega moral dobiti izrecno dovoljenje zveznih oblasti, kar pa se seveda ni zgodilo. Lokalne oblasti so namreč upale na ponovitev scenarija izpred sedemnajstih let, ko se je prav tako zgodila blokada zveznih oblasti, a je bil Veliki kanjon izvzet s seznama znamenitosti, ki so zaprle svoja vrata. Po njihovem imajo lokalne oblasti na zalogi dovolj denarja za nadaljnje delovanje znamenitega parka, kjer turisti vsak dan zapravijo 2,7 milijona ameriških dolarjev.

Alternativ je bolj malo

Predvideni obiski znamenitosti so do nadaljnjega odpovedani, medtem ko imajo turisti, ki so nastanjeni na območju zaprtih nacionalnih parkov pod zvezno upravo, dva dni časa, da te zapustijo in si poiščejo druge nastanitvene možnosti. Edina izjema so pomembne cestne povezave, ki tečejo čez ozemlje nacionalnih parkov, ki onesposobljeni zvezni vladi navkljub ostajajo normalno prevozne. Turistične agencije in turistični delavci pa obiskovalce mirijo, češ da so ZDA tako velike in pisane, da je poleg nacionalnih parkov in spomenikov mogoče videti marsikaj, kar zasluženi počitniški oddih prav tako naredi nepozaben. To je sicer res, vendar je treba upoštevati, da se velika večina turistov, natančneje kar 275 milijonov vsako leto, za let čez lužo odloči tudi zaradi obiska nacionalnih parkov.

Tako naj bi bili za turiste najprimernejši ogledi ali obiski turističnih objektov in prireditev, ki niso odvisni od zveznega proračuna, ampak so v lastni zasebnega kapitala. Takšni pomembni in svetovno znani atrakciji sta, recimo, Disney World in mesto Las Vegas. Res pa je, da je izkušnja obiska mesta, kakršen je Washington, ki ga vsako leto obišče slabih 18 milijonov ljudi, v takšnih razmerah silovito okrnjena.

Ovira tudi jezik

Ameriški zvezni uslužbenci, zaposleni v nacionalnih parkih in drugih turističnih zanimivostih po vseh ZDA, poročajo, da imajo velike težave z razlaganjem precej zapletenih vzrokov za zaprtje tistim turistom, ki slabo obvladajo angleški jezik. Tako je bila neka skupina ljudi, ki so bili namenjeni obiskati znameniti zapor Alcatraz v San Franciscu, povsem presenečena, da so lahko politične igre v notranji politiki neke države vzrok za zaprtje znamenitosti, kar so jim tamkajšnji uslužbenci le stežka pojasnili.

Potencialni udarec gospodarstvu

To je za državo, kjer od turizma tako ali drugače živi 14,4 milijona ljudi, velik udarec in potencialna socialna bomba. V ZDA, ki se ponašajo z največjim turističnim obiskom na svetu, je ta panoga velik in pomemben del gospodarstva, saj naj bi Američani letos s turizmom zaslužili kar 890 milijard dolarjev, to je 3,9 odstotka več kot lani. Samo New York je, denimo, leta 2011 obiskalo 51 milijonov turistov.

Pomemben, a pogosto spregledan vidik turizma v ZDA pa je tudi poraba turistov, ki prav tako vpliva na zdravje tamkajšnjega gospodarstva. Trgovinski primanjkljaj se namreč v ZDA zadnje čase zmanjšuje prav zaradi naraščajočih trum turistov, ki v Ameriki med drugim vse več nakupujejo. Zaradi ugodnih denarnih tečajev v primerjavi z drugimi pomembnimi valutami sveta se iz leta v leto povečuje vrednost ameriškega turističnega izvoza, ki je leta 2011 znašala še 152 milijard, naslednje leto pa že 168 milijard.