Caganerji: tudi William in Catherine v paleti »sralcev«

Caganerji so tradicionalne božične figurice, ki prikazujejo slavne osebnosti v, recimo temu, malce neuglednem položaju.

Objavljeno
15. november 2011 13.17
Posodobljeno
15. november 2011 20.00
AFP, Trip
AFP, Trip

Britanski princ William z nevesto Catherine, virtuoz nogometnega kluba Barcelona Lionel Messi in legenda rock'n'rolla Mick Jagger bodo letos glavne zvezde v paleti novih likov, ki so jih upodobili v znamenitih katalonskih figuricah, tako imenovanih caganerjih.

Caganerji so tradicionalne božične figurice, ki prikazujejo slavne osebnosti v, recimo temu, malce neuglednem položaju. V božičnem času te figurice v španski pokrajini Kataloniji izdelujejo in prodajajo vse od 18. stoletja. Tedaj so jih prvič dodali k drugim figuricam v jaslicah, upajoč, da jim bodo caganerji zagotovili bogato žetev in tudi nasploh prinesli srečo.

Danes jih lahko občudujemo, ko večinoma prikazujejo slavne osebnosti z razgaljeno zadnjo platjo med opravljanjem velike potrebe. Letos bodo med drugim mogoče kupiti tudi figurice kolumbijske pevke Shakire in njenega izvoljenca, Barceloninega nogometaša Gerarda Piqueja. Ljubitelji rock glasbe in zagnani spremljevalci razgibanega življenja pripadnikov aristokratskega razreda si bodo lahko na domače police ali pa pod božična drevesca postavili figurice pevca Rolling Stonesov Micka Jaggerja ter sveže poročenih princa Williama in simpatične Catherine.

»S caganerji ne smešimo niti znanih osebnosti niti njihovega dela. S temi figuricami jim pravzaprav izkažemo posebno čast,« je povedal Marc Alos, član družine Alos-Pla, ki ročno izdeluje in poslikava te figurice v tovarni blizu Barcelone. Caganerji so danes priljubljeni zlasti kot unikatni turistični spominki oziroma priročna, ne prav draga božična darilca. Marc Alos je še povedal, da vsako leto veliko »sralcev« razpošljejo tudi po svetu. Naročila so letos prejeli, denimo, tudi z Nove Zelandije, Japonske in ZDA.

Med novimi caganerji bo veliko izbire tudi za domače, španske kupce; med drugim bodo lahko kupili figurico socialističnega politika Alfreda Pereza Rubalcabe ali opozicijskega voditelja Mariana Rajoya, glavnih tekmecev na letošnjih volitvah.

Prvotni caganer, kar v katalonščini dobesedno pomeni oplojevalec, v španščini pa sralec ali drekač, je bil sprva mož v tradicionalni kmečki obleki in z rdeče-črnim klobukom na glavi, ki je opravljal svojo biološko potrebo. Ljudje so verjeli, da njegovi plodni telesni izločki v zemlji okoli jaslic zagotavljajo bogato žetev. Kmeta so sčasoma nadomestile figurice znanih osebnosti iz okoliških katalonskih krajev, Španije in nazadnje z vsega sveta.

Poleg tega, da so danes caganerji originalen spominek, darilce in svojevrsten barometer popularnosti, tudi duhovito ponazarjajo, da so si vsaj med kakanjem vsi ljudje še vedno – enaki.