Črički potrebujejo seks, veliko seksa

Kot v časih kitajskih cesarjev. Bolj ko so črički noč pred dvobojem spolno aktivni, boljši so v ringu.

Objavljeno
08. november 2011 17.19
Posodobljeno
08. november 2011 17.28
AFP, Trip
AFP, Trip
Španija je privlačna tudi zaradi bikoborb, v državah Daljnega vzhoda in Latinske Amerike so popularni petelinji boji. Na Kitajskem pa si lahko popotniki ogledajo atraktivne dvoboje čričkov. Ta borbena tradicija izvira še iz časov cesarskih dinastij. A tudi po tisoč letih je na Kitajskem še vedno zelo priljubljena. Med moškimi, saj ženske menda ne znajo s črički. Vsako jesen Kitajci napeto opazujejo, kako se v posebnih steklenih posodah njihove žuželke bojujejo med seboj. Dvonogi bojevniki se večer pred pomembnim tekmovanjem ponavadi odpovejo spolnim odnosom, da bi prihranili dovolj moči za borbo. Kitajski črički pa so povsem drugačni – bolj ko so noč pred dvobojem spolno aktivni, boljši so v ringu!

»Črički potrebujejo seks,« je zatrdil 60-letni Guo Junxiong, medtem ko je v Pekingu na turnirju bojev med črički zadovoljno opazoval enega od svojih ljubljencev, ki je v nekrvavem boju premagal svojega nasprotnika. »Živeti morajo v parih, drugače se samec noče bojevati.«

Pred kratkim se je namreč na turnirju v kitajski prestolnici zbralo več deset moških – predvsem srednjih let in strastnih kadilcev –, da bi si ogledali, kako se na belih plastičnih mizah črički bojujejo za zlato trofejo in 300 dolarjev nagrade.

»Vedno rad zmagujem,« pravi Zhao Boguang, podpredsednik pekinškega združenja žuželk in lastnik trgovine z opremo za čričke. Najboljši borci med črički – ti so vedno samci – prihajajo iz pokrajine Shandong na vzhodu države in veljajo za največje na Kitajskem. Ena sama žuželka lahko stane le nekaj dolarjev, lahko pa tudi 300 in več.

Ljubitelji čričkov vsak dan več ur hranijo in napajajo svoje glasne hišne ljubljenčke, nekateri jih imajo celo v svojih spalnicah, da lahko ponoči hitro preverijo, kako se počutijo.

Draženje s travno bilko

Dvainosemdesetletni Yang Yupeng pravi, da se s črički igra že od svojega desetega leta, in prepričan je, da je ostal telesno in umsko zdrav prav zaradi teh neškodljivih živalc. »Kadar jih opazujem med bojem, se takoj bolje počutim,« je povedal Yang, starec v sivi obleki, kakršno je nosil tudi nekdanji kitajski voditelj Mao Zedong. »Zaradi igre s črički se hitro izboljša razpoloženje opazovalcev – ti se umirijo, postanejo veseli in pozabijo na skrbi.«

Pred turnirjem je treba čričke stehtati na majhnih tehtnicah. Lastniki pazljivo vzamejo čričke iz majhnih posod z lesenimi lopaticami in jih nežno postavijo v plastične posode ali prilagojene pivske pločevinke na tehtnici. Težo črička zapišejo na list papirja, čričke pa vstavijo nazaj v njihove posode, kjer počakajo na boj.

»Čričke gojim že od otroštva,« je povedal 30-letni Yu Xin, eden najmlajših udeležencev turnirja v Pekingu. »Delam v pisarni z računalniki in zdi se mi, da se med igro s črički nekoliko približam naravi.«

Tik pred začetkom dvoboja lastniki »dražijo« svoje čričke tako, da jih gladijo po hrbtu, glavi in tipalkah z dolgo suho travno bilko. Črički so razdraženi in pripravljeni za boj, zato hitro zgrabijo drug drugega s sprednjimi nogami. Po napetem, vendar kratkem boju se poraženec s hitrimi, drobnimi koraki umakne.

Bojna morala 
temelji na samici

Na Kitajskem so tako kakor na vseh drugih tekmovanjih prepovedane stave tudi pri bojih čričkov, vendar ljudje kljub temu pogosto kršijo to pravilo.

»Z dvoboji čričkov se ukvarjam že 40 let in še vedno se mi zdijo zelo zanimivi; vedno postanem dobre volje, ko jih gledam,« je povedal 48-letni Man Zhiguo. Za dvoboje čričkov se zanimajo predvsem moški in Man je prepričan, da je tako tudi prav. »Ženske ne znajo kupiti pravih čričkov, skrbeti zanje in jih pripraviti za dvoboje. Iskati čričke na podeželju v poletni vročini pa je tudi zelo naporno opravilo,« je prepričan.

Čričke med njihovo kratko življenjsko dobo, ki traja približno sto dni, hranijo s sojinimi zrni, korenjem in koruzo. Nekateri ljubitelji jim dajejo tudi tradicionalna kitajska zdravila, da bi se odločneje bojevali v ringu. Za še bolj junaški boj jih spodbujajo tudi tako, da so »čezmerno spolno dejavni«.

»Črički morajo živeti skupaj s samicami, da razvijejo močno telo,« je prepričan Yang. »Vsak dan preverim, ali se dobro počutijo. Če niso dobre volje, jim moram hitro poiskati novo partnerko. Potem se borbena morala ponavadi krepko izboljša.«