Heliski: na Stol se je usedel helikopter s smučarji

Kjer ni smučarskih množic, vrst pred žičnicami in kjer je v osrčju gora neokrnjena narava, 
tam je doma pristno smučanje, ki ga lahko s pomočjo helikopterja odslej doživite tudi pri nas.

Objavljeno
08. marec 2011 18.14
Posodobljeno
09. marec 2011 06.15
Uroš Praš, trip
Uroš Praš, trip
Medtem ko je v dolini kraljevala megla, se je ekipa sedmih smučarjev odpravila v Lesce, kjer so začeli svojo avanturo. Namesto gnetenja na smučišču in čakanja pred žičnicami so se odpravili na »heliski«. Z dolgoletnim odličnim pilotom helikopterja Francijem Lajovicem, ki mu letenje v gorah nikakor ni tuje, so poleteli na Stol, z 2236 metri najvišjo goro v Karavankah. Na njihove obraze se je prikradel nasmešek, kakor hitro so se izza sive koprene oblakov prikazali sonce in s snegom obdarjena pobočja Karavank. V vsega nekaj minutah se je četica brez običajnega napora prebila na vrh, kjer je sledilo hitro izkrcanje, Franci pa je odletel nazaj v dolino. V pričakovanju smučanja v osrčju gora, na nedotaknjenih strminah, daleč stran od množic in vsakdanjih skrbi so sledile zadnje priprave … In akcija.

Kot nam je povedal gorski vodnik Rok Zalokar, je smeri, primernih za spust v dolino, več, vsem pa je skupno to, da imajo približno enako višinsko razliko, 1200 metrov. Zaradi pomanjkanja snega je pot namesto proti Tinčkovi koči vodila najprej po cesti proti Završnici na avstrijsko stran. Prej se je bilo treba še 20 minut vzpenjati na Vrtaško sedlo in pred očmi vseh se je odprla pot proti Podnarjevi domačiji. Prav to stran je zaradi severne lege v spodnjem delu možno presmučati tudi spomladi.

Tisti turni smučarji, ki prisegajo na smučanje brez helikopterja, se ob besedi heliski kar naježijo, čeprav najbrž vedo, da se tudi pri pomoči helikopterja spoštujejo pravila vedenja v hribih. Prav zaradi tega, obzirnosti do drugih obiskovalcev gora in bližnje helikopterske baze, se heliski lahko izvede prav v Karavankah. »Tudi mi preživimo ogromno časa v hribih, med vodenjem, plezanjem, smučanjem, tako da znamo ceniti samoto,« pravi Rok in dodaja, da v Triglavskem narodnem parku velja splošna prepoved takšnih komercialnih poletov, kar je vsekakor treba upoštevati.

V pogovoru z organizatorjem smo izvedeli, da se trudijo sestaviti skupino približno enakovrednih smučarjev. Najbolje je, če se prijavi skupina prijateljev z enakim smučarskim znanjem. Od gostov pričakuje, da nimajo težav s progami, ki imajo na smučiščih črno oznako, da jih ne motijo popoldanske grbine ali poledenela podlaga. Izkušnje smučanja zunaj urejenih prog ali turnega smučanja so dobrodošle, niso pa nujne, saj se gorski vodnik prilagodi znanju skupine in posameznika. Za vse, ki želijo svoje znanje smučanja in deskanja zunaj urejenih smučišč izpopolniti, pripravlja tudi delavnice, na katerih se poleg tehnike posvetijo poznavanju snega in plazov, gorskega okolja ter uporabi plazovne opreme.

Po več kot uri in pol dolgi avanturi je bilo pri počitku pri Podnarjevi domačiji med srebanjem okrepčilnega čaja na zadovoljnih obrazih opaziti, da ni izkušnja nikogar pustila ravnodušnega, saj že sama okolica in polet s helikopterjem pri večini prebudita prvinsko veselje. Vsi pa so v en glas zatrdili, da je skupek vsega tega z ekipo helikopterja Flycoma in Vertical adventures, ki edini v Sloveniji organizirajo heliski, nepozabno doživetje.
Trenutno je snežna podlaga zelo podobna tisti na smučišču, se pa vmes najdejo predeli s celcem, zato je bilo smučanje zelo zabavno, raznovrstno in ne pretirano zahtevno. Heliski prvič, heliski še kdaj!

 
V nekaj minutah na vrhu Stola Fotografije Franci Lajovic in Vertical adventures Odložil je sedmerico in se vrnil v dolino Vzpon na Vrtaško sedlo, nato pa spust proti Podnarjevi domačiji Nasmejani udeleženec med zadnjimi pripravami na nepozabni spust Poldruga ura čistega užitka